Veckans Gran Canaria Nyheter: äggkastare, militärövning, fotbolls-vm 2030, Spaniens bästa golfhotell och seglingsrace!

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt på Spotify:

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt direkt i din webbläsare:

Hola señoras y señores och välkomna ska ni vara till Skandinaviens varmaste podcast – Gran Canaria Podden! Oavsett om du sitter i bilen i Visby och väntar på färjan över till fastlandet med en saffransglass i näven eller om du precis vart och bowlat på Holiday World i Maspalomas – varmt välkommen hit!

Jag som håller låda här i podden heter Patrik ”Putte” Appelquist och idag ska vi snacka nyheter. Vad är det som har hänt på Gran Canaria den senaste veckan månne? Ja vi ska ta en kik på det.

Förra veckan snackade vi om en massa knasiga män. Det va nån som eldade sopor och rökfyllde en dal, en annan som hotade att spränga hus med gasoltuber och en tredje som gick lös med en yxa. Sen hade vi ju motvikten i form av en go gubbe som hittade 16 kanoner från ett piratskepp och fick en gata uppkallad efter sig. Vi snuddade vid discokriget mellan kommunen och Meloneras och vi tjötade lite om den här nya lagen som eventuellt kommer att begränsa uthyrning av fritidsbostäder på Gran Canaria.

Den här veckan har det var lite lugnare på ön. Och skönt är väl det. Vi ska se vad vi har rotat fram här. Vi har:

  1. Gran Canaria vill bli värd för fotbolls-vm 2030
  2. Polis sätts in under Halloween för att gripa ägg-kastare
  3. Militärövning i Gando
  4. Spaniens bästa golfhotell ligger på Gran Canaria!
  5. Översvämning vid Las Canteras i Las Palmas
  6. Årets vinskörd 20% mindre än förra året
  7. Seglingsrace mellan Gran Canaria och Santa Lucia startar nästa vecka!

Innan vi kör igång så vill jag bara påminna om att Gran Canaria Podden har ett nyhetsbrev som är fullspäckad med goa rabatter och erbjudanden här på Gran Canaria. Och i dessa tider när ekonomin är som den är så är det ju onödigt att betala för mycket. Nyhetsbrevet är så klart helt gratis och du skriver upp dig på www.grancanariapodden.se/prenumerera

Nej men vi kickar väl igång det här avsnittet på en gång tänker jag.

Fotbolls-vm 2030 till Gran Canaria?

Infobae skrev i veckan att Gran Canaria kandiderar för att bli värd för fotbolls-vm 2030. Det är ju så att VM kommer att hållas i Spanien, Portugal, Mexico, Paraguay, Argentina och Uruguay och nu vill alltså Gran Canaria in i matchen och företräda Spanien.

Argumenten man kör är att man här har bra förutsättningar för att vara värd med tanke på att Gran Canaria har den tredje mest trafikerade flygplatsen i Spanien och att det här finns enorma mängder hotellrum, god infrastruktur, bra klimat och mängder av redan existerande flyglinjer från många internationella flygplatser.

I dagarna ska det presenteras en plan över alla förbättringsarbeten som planeras att utföras för att nå upp till kraven som FIFA ställer på arrangörer. Bland annat har man nämnt att Gran Canaria Stadium skulle behöva gå från 32 400 platser till 40 000 platser. Två klubbar som stöttar Gran Canarias satsning för att få hit fotbolls-vm 2030 är fotbollslaget UD Las Palmas och basketlaget Dreamland Gran Canaria.

Ja det är ju inte helt okomplicerat det här med att vara värd för fotbolls-vm. Vi har ju sett vilka enorma kostnader och sociala kostnader det kan komma med. Skulle Gran Canaria få chansen så hoppas jag att dom spelar sina kort rätt och gör det på ett hållbart och rättvist sätt utan att utnyttja billig arbetskraft från fattiga länder och annat som vi sett skräckexempel på tidigare.

Äggkastare riskerar 600.000 euro i böter

Det är dags för Halloween. Vissa gillar det, andra inte. Personligen är jag inte så jätteförtjust i dom här högtiderna eller traditionerna som vi lånat in. Men men, smaken är som baken. Några som däremot tycks uppskatta Halloween är kidsen. Och en klassiker under Halloween är ju att barn går runt och knackar dörr och gör ”bus eller godis”. Och enligt Canarias7 så brukar det bli lite mer bus än godis här på Gran Canaria och tydligen så är favoritvapnet för bus bland ungdomarna här råa ägg. Och hade de bara kastat råa ägg på dörren till snåla människor som inte vill ge dem godis så hade detta kanske inte blivit ett problem. Men ungdomarna tycks har en förkärlek till att kasta ägg på lokalbussarna som kör förbi.

Äggkastare i Las Palmas Gran Canaria

Bara 2019 så anmäldes över 100 incidenter under Halloween men inför det här året så har det lokala bussbolaget teamat upp med lokalpolisen i en kampanj som de kallar ”busslinjen – ingen skrämsel inga överraskningar”. Syftet är att få barn och ungdomar att förstå att det kan gå riktigt illa om man kastar ägg på bussar. Inte bara kan bussen köra av vägen och människor kan dö – man kan också få ganska feta böter för tilltaget. Är man över 18 år så riskerar man nämligen fängelse och böter mellan 100 – 600 000 euro. Plötsligt förstår man varför det är barn och ungdomar som pysslar med det här buset och inte vuxa. Vuxna har inte råd!

Hur eller hur. Tänk på det här kommande dagar Birgitta, Rolf, Håkon och Gunn. Kaste inte ägg på lokalbussarna om du är över 18 år. Det kan bli dyrt. Polisen har dessutom satt in förstärkningar i områden som förväntas vara best utsatta. Jag tvivlar dock på att det är ni norrmän i Arguineguín eller ni svenskar i San Agustin som är det stora problemet här men nu vet ni om det i alla fall.

Halloween på gran canaria
Halloween på Gran Canaria

Militärövning med flyg på Gran Canaria

Har du sett en massa konstiga flyg i luften i veckan? Ja det är inte så konstigt i så fall. Enligt Canarias7 så är det nämligen så att det sker en militärövning i Gando just nu. Ni vet där borta vid flygplatsen ungefär. Där dom misstänkte att dom hade sett UFON förut, som vi pratade om i första avsnittet av Veckans Gran Canaria Nyheter.

Det är alltså militärplan från 6 olika länder som deltar i övningen och man räknar med att det deltar ca 1000 soldater. Det är Spanien, Grekland, Portugal, Italien och Frankrike som deltar med ca 50 stridsflyg. Det handlar om att öva på hur ”man dominerar i luften”. Och det enorma luftrummet runt Gran Canaria och Kanarieöarna är tydligen klockrent för att ha övningar av just den här sorten.

Stridsflyg i skyarna över Gran Canaria

Spaniens bästa golfhotell ligger numera på Gran Canaria!

Vart ligger Spaniens bästa golfhotell? Jajjemen, självklart ligger det på Gran Canaria! Det är nämligen som så att World Golf Awards har gått av stapeln och den lyckliga vinnaren är det femstjärniga Salobre Hotel Resort & Serenity här på ön.

Det är andra gången som hotellet vinner den här utmärkelsen och de konkurrerade om priset med 22 andra hotell den här gången. Förra gången de vann va 2016.

Har du bott på Salobre Hotel Resort & Serenity? Vad tyckte du? Skriv gärna in och berätta på putte(snabela)grancanariapodden.se.

Vi säger grattis Salobre Hotel Resort & Serenity!

Golf på Gran Canaria

Översvämning på stranden Las Canteras i Las Palmas

Canarias7 rapporterade i veckan om att stranden Las Canteras svämmade över. Det va tydligen så pass att vattnet tog sig ända upp på strandpromenaden och svämmade över ett spa som ligger precis bortom beachwalken. Man tror att det hela berodde på en kombination av vågornas kraft från en havsstorm och en enorm fullmåne som bidrog till att vattnet plötsligt gick så högt. Grattis alla ni som såg fullmånen häromnatten förresten. Den va helt magisk. Det är lite tacksamt med södra Gran Canaria. Det är ju sällan moligt här så man blir lite bortskämd med fina solnedgångar, stjärnklara nätter och fullmånar som får lysa med full styrka.

Vinskörden 20% mindre än förra året!

Canariajournalen skrev i veckan att vinskörden minskar med 20% det här året jämfört med förra året. Det här beror tydligen på den ovanliga värmen som tydligen inte bara plågat människor utan även vindruvor. Och om jag inte minns helt fel så gäller det även oliver och en massa andra livsmedel också.

I år har det skördats ca 360 ton druvor. Dvs ca 90 ton mindre druvor än förra året. Ca 70% av dessa är röda druvor och ca 30% är vita druvor. Dom här druvorna kommer i all fall från strax över 90 vinodlare från 13 av Gran Canarias 21 kommuner.

Och trots att skörden är 20% mindre än förra årets skörd så räknas den ändå som den näst bästa skörden de senaste fem åren.

Vart på Gran Canaria kommer vinet ifrån då?

Ja nästan 50% av allt vin från Gran Canaria kommer från Vega de San Mateo, Santa Brigida står för ca 15% och San Bartolome de Tirajana som är kommunen som bland annat Maspalomas, San Agustin, Playa del Ingles och Meloneras tillhör står för ca 14% av vinproduktionen.

Längre ner på listan över vinproducerande städer hittar vi Tejeda, Gáldar, Artenara, Valsequillo, Telde, Aguimes, Santa Lucia de Tirajana, Valleseco och Teror.

Så gillar du vin och är intresserad av vinproduktion så vet du ungefär vart du ska bege dig nu. Canariajournalen skrev även en artikel häromdagen om ett gäng viner från Kanarieöarna som vunnit massa fina priser så vill du läsa om det och massa andra nyheter från Kanarieöarna på norska och svenska så kan du med fördel besöka Canariajournalen.

Vin Gran Canaria

Seglingsrace mellan Las Palmas och Saint Lucia i Karibien

Och sist men inte minst. Förutom Halloween och allt som hör därtill så sker det lite andra roliga grejer nästa vecka här på ön. På söndag är det dags för ARC, dvs Atlantic Rally for Cruisers. Detta är en segelbåtstävling som går av stapeln i hamnen i Las Palmas och som slutar i hamnen i Saint Lucia i Karibien!

200 segelbåtar brukar delta i racet, som tidigare egentligen bara vara ett säkert sätt att ta sig över Atlanten i samlad trupp. Normalt sett brukar det ta mellan 18-21 dagar för seglarna att ta sig över och Las Palmas bjuder upp till Karibiska festligheter i anslutning till starterna.

Är du inte här den 5e november så misströsta inte. Det går även en start den 19 november.

Och med det mina vänner hoppas jag att ni känner er uppdaterade med senaste nytt under solen här på Gran Canaria. Ta hand om er där ute. Glöm för bövelen inte att byta däck på bilen innan snön kommer där hemma i Sverige. Ni vet ju hur det brukar bli. Plötsligt händer det och så sitter man där med skägget i brevlådan. Och ska ni åka till Gran Canaria i ett par veckor och lämna bilen på Arlandas uteparkering i ett par veckor så glöm för fasen inte att ta en extra titt så att inte stereon är på eller att det inte lyser nån liten lampa eller annat i bilen när ni lämnar den.

Jag känner för många människor som har kommit tillbaka till sina bilar och haft döda och uppsvullna batterier. Det är ju så att blybatterier klarar kyla ganska bra så länge de är fulladdade men börjar de närma sig urladdning så blir de plötsligt känsliga för kyla och kan till och med börja svälla och gå sönder. Det är så tråkiga pengar och framförallt otroligt knöligt att lösa nytt batteri när man står där på parkeringen mitt i natten med väskor och ungar och fan och hans mormor och bara vill hem till stugan och krypa till kojs.

Nåväl, vi säger så!

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!