Vad betyder namnet Arguineguín?

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt på Spotify:

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt direkt i din webbläsare:

Hola señoras y señores och välkomna ska ni vara till Skandinaviens, varmaste podcast – Gran Canaria Podden. Oavsett om du hänger med dina barnbarn som har höstlov i Gustavsberg eller om du precis har fått nyckeln till ditt rum på ett prisbelönt femstjärnigt golfhotell i Maspalomas – varmt välkommen in i värmen!

Jag som med varsam hand och en stor portion passion styr det här regalskeppet genom Gran Canarias lugna vatten heter Patrik ”Putte” Appelquist. Och på tal om vatten. Detta för oss faktiskt rätt in i dagens ämne. Nämligen H2O, agua, voda, wasser, vann, ja kärt barn har många namn och vi ska prata vatten.

Många av de hundratusentals skandinaviska turister som kommer hit till Gran Canaria varje år kommer ju de facto hit på grund av solen och de fantastiska stränderna och det stundom kristallklara vattnet. Och bor man på en ö så är det konstigt om man inte förälskar sig i havet och får en väldigt speciell relation till vatten. Flera av mina kanariska vänner och bekanta tar ett dopp i havet varje dag och några av dem menar att de inte skulle överleva om de inte fick doppa sin lekamen i det salta havsvattnet åtminstone varannan dag. Och jag trodde nog att jag kanske skulle bada i havet mer än vad jag gör här men det blir nog inte mer än en gång i veckan för min del.

Vi har berört vattenområdet förut i podden när vi pratade om huruvida man kan dricka kranvattnet på Gran Canaria i avsnitt #12 och vi pratade om Kanarieöarnas vattentemperaturer i avsnitt #4. Så har ni inte redan lyssnat på dom avsnitten så rekommenderar jag att göra det. Passa gärna på att följa Gran Canaria Podden i din podcastspelare också så får du upp en liten notis när nästa avsnitt släpps. Smidigt så det förslår!

Men, skulle vi inte prata om vad norrmännens favoritstad på Gran Canaria Arguineguin betyder? Vad har Arguineguin med vatten att göra?

Om detta mina vänner, ska vi snart bli varse!

Arguineguin
En öl på en terrass i Arguineguin

Ja det är ju allmänt känt att Arguineguin är ”norgemeckat” på Gran Canaria. Det är där den norska sjömanskyrkan ligger och det är bara där jag har träffat lokalbefolkning som driver butiker som i princip snackar flytande norska. Och ska jag vara helt ärligt så vill jag påstå att ni norrmän drog det längsta stråt. Igen! Inte nog med att ni har en massa olja i Norge och Sverige knappt har någonting. Ni hade dessutom vettet att bosätta er i en bättre stad på paradisön 4000 kilometer från våra kära hemländer Sverige och Norge. Alla håller säkerligen inte med men får jag välja mellan att semestra eller bo i Arguineguin eller San Agustin, där svenskarna i sin tur haft en bopåle i decennier, så hade jag valt Arguineguin alla dagar i veckan faktiskt. Varför? Väldigt enkelt egentligen. För att det INTE blåser storm i Arguineguin. Ok jag kanske överdriver lite men ingen kan anklaga mig för att ljuga när jag säger att det blåser en smula eller två i San Agustin. Icke sant!? Och jämför man med Arguineguin så blåser det faktiskt en hel del i San Agustin. Jag har provat ligga på stranden där säkert 3-4 gånger men jag har liksom inget intresse av att bli sandblästrad när jag ligger på stranden för att njuta av solen. Så nej. Tyvärr San Agustin, vi kommer nog aldrig att bli ett par så länge vindarna kommer från sydost.

Vad betyder Arguineguin?

Men ok. Vad har allt det här med vad Arguineguin betyder att göra då? Ja det finns lite olika teorier om detta men en teori är att namnet Arguineguin betyder något så vackert som ”lugnt vatten”. Ajjemen, fint va? Ni som kan lite spanska har säkert tänkt på det att namnet Arguineguin inte klingar särskilt spanskt. Och det är en helt korrekt spaning. Namnet kommer från Kanarieöarnas ursprungsbefolkning ”Guanche” eller ”Canarios” som dom kallades på Gran Canaria och betyder alltså ”lugnt vatten”. Jag tycker det är så jäkla fint att ursprungsbefolkningens namn har levt kvar ända sen spanjorerna la vantarna på Kanarieöarna för ca 600 år sedan.

Och kommer man från sydostkusten på Gran Canaria och tar sig till sydvästkusten på ön så är det inte svårt att föreställa sig varför Arguineguin betyder ”lugnt vatten”. Vinden som ofta kommer från sydost till ön mojnar ordentligt när den skär in i sydspetsen på ön och de omgärdande bergen och dalarna på västkusten bidrar till att skapa ett vindstilla klimat och med det ett allt som oftast lugnt vatten.

Men det ska sägas att det finns fler teorier om Arguineguins faktiska betydelse. En annan teori menar att första delen av namnet ”Arguin” skulle beteckna ett arganträd som är vanliga ett stenkast bort i södra Marocko. Sista delen i namnet ”guin” skulle i så fall betyda ”avlägsenhet” och om denna teori stämmer så skulle Arguineguin i så fall betyda något i stil med ”arganträden där”.

Ja därom tvista de lärde. Det vi kan bara enas om är att namnet är mycket gammalt och kommer från ursprungsbefolkningen. En vacker dag kanske vi får veta sanningen!

Och med det mina vänner hoppas jag att jag har svarat på frågan vad Arguineguin betyder.

Skulle det vara så att du gillar det jag gör här i podden så får du jättegärna rekommendera podden till dina vänner och bekanta som också gillar Gran Canaria. Vi är ju några stycken där ute!

Det är tack vare alla er som lyssnar på Gran Canaria Podden som jag har möjlighet att fortsätta att styra den här gamla skutan som jag älskar så mycket. Jag är supertacksam för er som väljer att segla med mig någon gång i veckan och som dessutom hjälper till att blåsa vind i seglen!

Har du några idéer om vad jag borde ta upp i podden eller andra roliga grejer att berätta om Gran Canaria så får du gärna höra av dig till putte(snabela)grancanariapodden.se. Jag tycker det är lika kul varje gång ni hör av er!

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!