Gran Canarias grymma basketlag Dreamland Gran Canaria!

Klicka här nedan för att lyssna på detta avsnitt direkt i din webbläsare:

Klicka här nedan för att lyssna på detta avsnitt på Spotify:

Hola señoras y señores och strålande välkomna ska ni vara till Sveriges varmaste podcast – Gran Canaria podden. Oavsett om du sitter i bilen till Norrköping för att besöka Kolmården eller om du precis beställt in en calamares frito med papas arrugadas på en trevlig restaurang vid vattnet i Playa del Ingles – varmt välkommen hit!

Jag som med varsam hand och en stor portion passion sitter vid rodret på den här skutan heter Patrik ”Putte” Appelquist. Och på tal om Norrköping. Säga vad man vill om dialekten, men Norrköping är ju faktiskt galet bra på basket. Norrköping Dolphins smiskade nyligen min hemstad Köping Stars med 88-66. Ja va ska man säga. Det är bara bita ihop och gilla läget. Köping ligger ju trots allt sist i basketligan och Norrköping ligger först. Jag tror till och med att Norrköping har vunnit typ 5 av 5 matcher den här säsongen. Imponerande – och lite störande, om man är Köpingsbo.

Köping är ju en relativt liten stad. Mälarens pärla som vi brukar kalla den. Ja det är nog fler städer som tillskansar sig det epitetet men Köping ligger ju allra allra längst in i Mälaren så även om jag kan ses som lite jäv i frågan så vill jag ändå ge titeln ”Mälarens pärla” till Köping.

Faktum är att det har hänt mycket i Köping de senaste 20 åren. När Jesus va grabb så sa man alltid att man va från Västerås om någon frågade. Det va inte en själ som visste vart fasen Köping låg och man fick alltid frågan om man menade Norrköping eller Söderköping eller Linköping eller Lidköping. Ingen visste att det fanns ett original-Köping! Så det va som enklare att bara säga Västerås, för det ligger ju så nära ändå.

MEN…så kom vår frälsare till undsättning! Han gick inte barfota och hade långt hår och skägg och hette Jesus. Nej han kom i form av en minst sagt färgstark tv-profil vid namn Filip Hammar och satte Köping på kartan en gång för alla i form av den så enormt uppskattade serien ”I en annan del av Köping” som är en realityserie om ett gruppboende för funktionshindrade i Köping. Ni som har sett serien minns säkert Filips syster Linda och Micke, Mats och allas favorit Tobbe. Såna otroligt sköna personligheter alltså!

I en annan del av Köping

Och en annan sak som verkligen har satt Köping på kartan, förutom Filip och Fredriks film om smörgåstårtan, är de facto att Köpings basketlag ”Köping Stars” har lirat i högsta ligan i basket de senaste åren. Och det födde ett plötsligt intresse för sporten dessutom. Kanske har du som lyssnar på detta aldrig vart och tittat på en basketmatch? Det skulle inte förvåna mig om 80% av er där ute i stugorna aldrig har tittat på en hel basketmatch. Faktum är att jag tänkte ställa just den frågan på Spotify under det här avsnittet. Ja så gör vi. Gå gärna in på Spotify och klicka in på det här avsnittet så lägger jag upp en liten omröstning där så får vi se hur många som faktiskt sett en hel basketmatch i sitt liv. Och det kan ni ju komma ihåg att jag ställer nästan alltid frågor på Spotify under varje avsnitt – så kika gärna in där om du ändå lyssnar via Spotify.

Hur eller hur så hade inte jag heller sett en hel basketmatch förrän Köping Stars kom upp i högsta ligan och det blev en grej. Det blev en helt annan nivå. De va proffs. Plötsligt mötte de Sveriges bästa basketlag och bättre än så blir det inte i Sverige.

Och nu är det ju som så, att trots att Gran Canaria är en liten skit-ö i Atlanten så har de faktiskt, precis som Köping, ett basketlag i högsta ligan!

Vet ni förresten vart sporten basket kommer ifrån?

Mmmm, jag gissade på USA men det va fel. Det är nämligen Mexiko. Och faktum är att man redan 1100-talet f kr har pysslat med något som påminner om det vi kallar för basket idag. Då kallades det ”pok-ta pok”. Och det va långt senare runt 1891 som det hela moderniserades när en idrottslärare i Springfield i USA fick i uppgift av en rektor att hitta på en sport som man kan spela mellan amerikanska fotbollssäsongen och baseballsäsongen.

Idrottsläraren hette Naismith och man kan ju lätt föreställa sig ångesten han måste fått av den enorma uppgiften att komma på en hel sport som är vettig och rolig med regler och hela balunsen. Och nog slet den stackars idrottsläraren med uppgiften. Enligt berättelser satt han länge och väl och funderare och skissade på små papperslappar. Men det slutade alltid i katastrof och han förpassade papperslappen till sopkorgen. Och det va inte förrän han gick upp för att ta sin (kanske) 10e kopp kaffe och såg alla ihopskrynklade papperslappar bredvid papperskorgen som poletten trillade ner: vi ska kasta bollar i korgar. Resten är som man säger: historia!

Men hur bra är basketlaget Dreamland Gran Canaria då? Hur har det gått för dem historistkt? Stämmer det att en svensk har spelat för det Gran Canariska laget? Vart kan man titta på deras matcher och vad kostar det att gå på en match?

Om detta mina vänner, ska vi snart bli varse!

Gran Canarias basketklubb heter i Grunden ”CB Gran Canaria” där CB står för Club Baloncesto och betyder basketklubb. Men sen i maj i år heter laget ”Dreamland Gran Canaria” och detta på grund av att deras nya huvudsponsor heter just Dreamland Studios. Tidigare hette laget under många år Herbalife Gran Canaria. Ja ni kan ju själva räkna ut varför.

basket gran canaria
Club Baloncesto Gran Canaria

Den här nya huvudsponsorn är i alla fall enligt dem själva snart ett av Europas viktigaste center för video och audiovisuella upplevelser. Och om jag förstått det hela rätt så pysslar dom med Virtual Reality och Augmented Reality. Ni vet när man sätter på sig ett par glasögon med skärmar på och plötsligt kliver in i en helt ny värld där man kan röra sig.

Sponsoravtalet sträcker sig 6 säsonger framåt och innebär att klubben får en helt annan ekonomi och därmed blir mindre beroende av bidrag från kommunen som är deras ägare idag. Så det finns goda chanser att det kommer att hända häftiga grejer i laget framöver och att de kommer att klättra på rankingen.

Men hur duktiga är man på basket i spanska ligan jämfört men svenska ligan då? Ja med tanke på att Spaniens herrlag är rankad 2a i världen och Sverige är rankad 49 så förstår vi att det skiljer några snäpp i nivå mellan länderna.

Och den Gran Canariska klubben, som grundades 1963 har sen starten spelat i högsta spanska ligan i över 32 säsonger och har gått till slutspel 18 av dessa säsonger. Laget har aldrig vunnit spanska ligan utan de brukar allt som oftast hamna på plats 7 av de 18 lag som spelar i ligan. Inte kattskit med andra ord.

Jag tänker att det måste vara trevligt att ha en motståndare som bor i ett semesterparadis. Tacksamt för alla andra lag i ligan att spela bortamatcher mot Gran Canaria tänker jag. Dreamland Gran Canaria måste ju vara ligans gullegris. Ingen kan ju rimligtvis vilja att laget ska åka ut ur ligan! Det måste ju vara supergött att få åka till solen ett par gånger per säsong. Är det ett lag man kan tänka sig att göra en läggmatch mot så må det ju vara mot Gran Canaria – bara för att de inte ska åka ur ligan liksom.

Foto: CB Gran Canaria

Stämmer det att en svensk har spelat för Gran Canaria?

Jajjemen det stämmer bra det. Under två säsonger mellan 2017 och 2019 spelade Marcus Eriksson från Uppsala i Gran Canarias basketlag. Magnus är född 1993 och har sin moderklubb i Uppsala. Han spelade 91 matcher för laget under sina två säsonger och blev en mäkta uppskattad spelare i laget. Dock valde Markus att lämna klubben 2019 för att prova lyckan i tyska Alba Berlin istället. Gran Canarias basketlag tackade svensken för hans goda insats i laget och önskade honom lycka till i Tyskland. Personligen hoppas jag att vi får se fler svenskar i det Gran Canariska laget. Kanske kan vi styra upp gemensamma resor från södra Gran Canaria till Las Palmas för att hejja på dem då. Det vore skoj!

Och på tal om det:

Vart kan man se Dreamland Gran Canarias matcher?

Dreamland Gran Canarias hemma-arena är så klart Gran Canaria Arena i Las Palmas i västra delen av huvudstaden. Arenan kan ta 11 470 åskådare. Jämför det med Köping Stars arena som tar runt 1 800. Så ni kan ju tänka er att det kan bli ganska bra tryck i Las Palmas när det kommer spanska topplag för att göra upp mot vårt kära Dreamland Gran Canaria!

Har ni inte redan vart och tittat på basket på Gran Canaria så kan jag varmt rekommendera det!

GRAN CANARIA ARENA

Men vad kostar biljetter till Dreamland Gran Canaria då?

Dom har gjort som så att biljetter kostar från 5 – 50 euro. Vilket jag tycker är superbra. För det gör att de flesta har råd att gå och titta. Barn upp till 4 år går gratis men det får bara följa med ett barn per vuxen.

Ju dyrare biljett du köper desto närmare planen kommer du. Biljetter köper man på www.cbgrancanaria.net/ och klickar sig sen vidare till ”entradas”. Och vill man komma spelarna rejält inpå livet och kanske få möjlighet att skaka tass med ”Mr Slaughter”, ja dom har faktiskt en spelare som heter så, så finns möjlighet att köpa VIP-biljetter. Men då får man maila eller ringa till klubben. Uppgifterna finns på deras hemsida.

Just nu ligger Dreamland Gran Canaria på 14e plats i ligan och dom har spelat 6 matcher. Dom har förlorat 4 och vunnit två. Vi håller tummarna för många segrar framöver och vem vet. Kanske ses vi där någon gång!

Foto: CB Gran Canaria

Och med det mina vänner hoppas jag att jag har lyckats peppa er att gå och titta på basket på Gran Canaria nu när ni vet hur duktiga dom är.

Tack för att du har lyssnat på dagens avsnitt av Gran Canaria Podden. Glöm för bövelen inte att följa podden i din podcastspelare om du inte redan gör det. Då får du ju upp en liten notis i din telefon när det kommer nya spännande avsnitt. På så vis missar du ingenting.

Och slutligen, tack till alla er som har gett ett fint betyg till Gran Canaria Podden i era podcastspelare. Det värmer en kall svensks hjärta och det gör att fler människor hittar till den här lilla oasen av information om ön som vi alla älskar så mycket!

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!