Vilka 5 ställen MÅSTE man besöka på Gran Canaria?

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt på Spotify:

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt direkt i din webbläsare:

Hola señoras y señores och varmt välkomna ska ni vara till Scandinaviens varmaste podcast – Gran Canaria Podden. Oavsett om du precis fått ett brev om skatteåterbäring ELLER om du fått en tråkig restskatt i år och oavsett om du tycker att rätt låt nyligen vann i den svenska Melodifestivalen eller ej – varmt välkommen hit!

Jag som håller i spakarna här i podden heter som vanligt Patrik ”Putte” Appelquist och på tal om skatteåterbäringen. Har du tur att få tillbaka några goa rödingar så kanske det är dags att börja fundera på att ta en liten sväng till Gran Canaria redan nu i vår eller varför inte till hösten om sommarn i Skandinavien blir piss.

Ja betala skatt måste man ju göra men det finns ju roligare måsten här i livet. Och har man aldrig vart på Gran Canaria tidigare så finns det faktiskt några saker som man mer eller mindre måste göra om man kommer hit. Ja jag skulle nästan vilja sträcka ut hakan och säga att det är till och med obligatoriskt. Jag har därför, dagen till ära, satt ihop en lista med 5 ställen som man måste besöka på Gran Canaria om man aldrig har vart här förut ALTERNATIVT om man har vart här förut men liksom nöjt sig med att ligga på stranden och dricka öl varje gång tidigare. Det har ju faktiskt hänt att jag har träffat Svenskar som har semestrat på Gran Canaria 50-60 gånger men aldrig vart norr om motorvägen som går längs östra och södra kusten. Ja det är helt sant. Just nu sitter det säkert 10 000 Norrmän där ute och skakar på huvudet. Men jo det är sant. Men dom har ju så klart vart Svenskar då…

Ni Norrmänn däremot, ni är lite mer äventyrslystna och föregår med gott exempel genom att ge sig ut på tur på ön i mycket högre utsträckning än vi Svenskar. Så är du Svensk och sugen på att utforska mera av ön och råkar känna en norrman på ön så ta rygg på hen och häng på när dom ger sig ut. Och känner du ingen norrman så föreslår jag att du åker och hänger lite i Arguineguin och adopterar en norrman som kompis helt enkelt. Det är där dom hänger nämligen. Men se upp, det kan få fantastiska konsekvenser för din fysik och välmående och bli inte förvånad om du plötsligt börjar gå ner några kilo i vikt när du börjar hänga med din nyfunna norska vän! Det är den effekten dom har på oss svenskar nämligen.

Hur eller hur. Nu ska vi snacka guldkorn på Gran Canaria och jag tänkte ta upp 5 ställen som man nog faktiskt måste besöka om man aldrig har vart på Gran Canaria tidigare. Det blir ett gäng ställen som folk där hemma, som själva har vart på ön tidigare, förmodligen kommer att fråga om när ni kommer hem igen. Det blir alltså inga gömda pärlor i detta avsnitt utan det blir kort och gott 5 ställen som man må se och som lägger en bra grund för sin Gran Canaria upplevelse. Så kan man ta det därifrån sen och vidga sina vyer senare eller kanske till och med vid nästa besök då d-vitaminnivåerna är vid fotknölarna igen.

De flesta, för att inte säga alla skandinaver som kommer hit till Gran Canaria kommer ju hit främst på grund av det superbra vädret. Det är det som är det viktigaste. Och det förstår man ju med tanke på klimatet vi tvingas överleva i uppe i norden. Man måste inte vara raketforskare för att förstå att månader utan solljus påverkar en människas välbefinnande mer eller mindre negativt. Och av den anledningen är ju Gran Canaria ett helt fantastiskt resmål med sina 300-någonting soldagar per år i söder. Det är ju de facto svensk sommarvärme året runt här. Och det är inte så fasligt många timmar bort heller. En 6 timmar med flyg så har man bytt ut -15 mot +20 grader i skuggan. Så att det är viktigt eller till och med prio ett att bada sin lekamen i sol är det inget snack om saken om. Men vad ska man hitta på när man är på ön och njuter av solen och värmen då? Vad måste man se? Ja jag får ofta den frågan från både vänner och bekanta och även från er lyssnare. Och rekommendationer är ju alltid lite lurigt eftersom smaken är som baken osv. Men efter att ha tillbringat en hel del tid här på ön så har jag ju märkt vad folk uppskattar mest och vad jag själv uppskattar mest. Vilka ställen som jag tenderar att åka tillbaka till osv.

Jag ställde frågan ”vilka 5 ställen måste man besöka på Gran Canaria” i några av Facebookgrupperna som rör Gran Canaria så tusen tack till alla er som svarade där. Det gav inspiration till vilka 5 ställen som förtjänar att vara med på den här listan.

Så det är alltså mina egna erfarenheter + alla era svar på frågan på Facebook som jag utgår från idag när jag ska ge er 5 ställen (utan inbördes ordning) som man må besöka om man kommer till Gran Canaria.

Ja men det är bra. Då har vi satt premissen. Vi kör på det. Håll hårt i solhatten och paraplydrinken Håkon och Sven så kör vi!

Dagens fråga är alltså ”vilka 5 ställen på Gran Canaria måste man se”?

Om detta mina vänner…ska vi snart bli varse!

Roque Nublo

På plats #1 hittar vi Roque Nublo. Och för er som inte lyssnat på avsnitt #25 som heter ”är Roque Nublo värt ett besök” så kan jag ju lite snabbt berätta att det är ett av Gran Canarias kanske mest kända naturfenomen eller naturmonument och en ikonisk geologisk formation som betyder typ ”molnklippan” och som har kommit att bli en symbol för ön Gran Canaria. Precis som vulkanen Teide är en symbol för Teneriffa.

Den här molnklippan reser sig hela 80 meter över marken och det som är lite coolt är att den dessutom ligger på dryga 1800 meter över havet. Alltså nästan på toppen av Gran Canaria som nästan är som ett stort berg med högsta punkten i närheten av mitten någonstans.

Och den här naturmonumentet är så stort och så högt upp att man kan se den från väldigt långa avstånd när man drar runt på vägarna på ön och det är ett väldigt populärt utflyktsmål för turister. Själva molnklippan i sig ger väl kanske egentligen ingen superstor ”wow-känsla”. Hade den stått på marken på en parkeringsplats så hade det bara vart ytterligare en stor sten liksom. Men nu står den här molnklippan nästan på toppen av ön och naturen och utsikten runt omkring gör att upplevelsen blir ganska mäktig faktiskt.

Min rekommendation är därför att man hyr en liten bil, en motorcykel eller en scooter och kör till Roque Nublo. Värt att veta är att om man har B-kort så får man hyra scooter på 125 kubik här på ön. Och en 125a är, om du frågar mig, det ultimata sättet att ta sig runt här. Vägarna är kanon (förutom just precis sista biten fram till parkeringen vid Roque Nublo lustigt nog) och känslan av att vara ett med den här fantastiska och varierande naturen på ön gör upplevelsen ännu starkare. Det blir inte riktigt samma sak om man sitter inlåst i en bil. Visst det är nice det också och man ser ju utsikten och allt annat men känslan av att vara en del av naturen blir ju inte riktigt lika då. Så, har du möjligheten, hyr en scooter och dra runt! Scootrarna är ju tacksamma på det viset att dom är automat. Så det är bara att gasa och bromsa i princip. Vågar du inte köra själv så får du väl helt enkelt höra av dig till mig så tar jag med dig bak på min motorcykel runt ön.

Faktum är att den gamla dängan ”resan är målet” passar in väldigt bra här. För är det något som jag alltid tjatar om när människor kommer till Gran Canaria så är det att ge sig upp i bergen och bara snurra runt. Och det kommer liksom på köpet om man bestämmer sig för att ta sig till Roque Nublo. Och vet du vad, va lite wild and crazy och ta en omväg vet jag! Ha inte brådis. Ta den långa vägen till Roque Nublo. Jag skulle nästan rekommendera dig att köra västerut till Mogan och sen köra till La Aldea de San Nicolas de Torlentino för att sen köra till Artenara, sen ner till Tejeda och sen därefter åka till Roque Nublo innan man fortsätter hemåt via Fataga. Där har man en bra dagsutflykt. Har man ont om tid så kan man så klart köra rakt norrut från Maspalomas till Roque Nublo och då tar resan ca 1 timme och en kvart om man inte göra några stopp. Den kortaste vägen till Roque Nublo från Maspalomas är bara 40 kilometer mot mitten av ön nämligen.

Men jag skulle vilja påstå att stopp är obligatoriska. Stanna och ta en kaffe. Stanna på utsiktsplatser. Käka lunch någonstans eller duka upp en picknick. Ta det lugnt och njut av den friska luften och naturen där uppe!

roque nublo gran canaria
Roque Nublo på Gran Canaria

Har man supergott om tid och börjar tidigt på morgonen så kan man till och med åka västerut hela vägen till Galdar för att sen köra in mot Roque Nublo på mitten av ön och sen Fataga ner mot Maspalomas igen. Då jäklar har man fått med sig lite av den gröna och sköna norra delen av ön också och nordvästra kusten är ju faktiskt helt magiskt vacker.

Enklaste sättet att komma till Roque Nublo är att skriva in ”Roque Nublo Car Park” på gpsen och parkera någonstans där för att sen promenera därifrån till själva naturmonumentet. Vill man så kan man köpa lite dryck och enklare förtäring vid en gammal fin skåpbil som står vid parkeringen. Promenaden fram till Roque Nublo från parkeringen tar väl i runda slängar 30 minuter enkel väg skulle jag väl säga och promenaden är relativt enkel så den lämpar sig även för barn. Värt att ha med sig är att temperaturen på den här höjden kan variera väldigt mycket. Så bli inte förvånad om det är neråt 14 grader här uppe. Så det kan vara värt att ta med sig en tjockare tröja eller kanske en jacka. Och som vanligt kan det vara en bra idé att smörja sig med solskyddsfaktor och ta med sig vatten så att man klarar sig. Och släng gärna ett getöga på väderprognosen innan du drar upp i bergen. Även fast det är 25 grader varmt och sol i söder så kan det vara 12 grader och ösregn några mil upp i bergen.

Vill du veta mer om Roque Nublo och dom andra formationerna som finns där uppe så kan jag varmt rekommendera dig att lyssna på avsnitt #25 av Gran Canaria Podden som heter ”är Roque Nublo värt ett besök”? Nu vet du att det definitivt är värt ett besök och jag uppmanar alla att ge sig ut i bergen på upptäcktsfärd.

Playa de Amadores

På plats #2 hittar vi inget mindre än Playa de Amadores. En av Gran Canarias bästa stränder och enligt många Skandinaver den bästa stranden på södra Gran Canaria. Och jag kan inte annat än att hålla med. Amadores ligger strax bortom Puerto Rico om man kommer från Maspalomas-hållet och har formen av en fantastiskt vacker halvmåne. Jag minns euforin som exploderade i min kropp när jag för första gången kom körandes på motorcykeln uppe på GC500 och plötsligt fick syn på den här fantastiska stranden. Det va en riktig wow-känsla måste jag säga. Palmerna, stranden, det gröna gräset runt om. Helt magiskt!

Fina Playa de Amadores.

Sanden är inte naturlig här utan den är importerad från Karibien. Vissa gillar inte det och kallar stranden för artificiell. Personligen tycker jag att den ljusa sanden ligger jättebra där den ligger just nu och Amadores är den strand som jag besökt överlägset flest gånger här på Gran Canaria. Och faktum är att mängder av Skandinaver vallfärdar runt 2 kilometer varje dag från sina lägenheter och bungalows i Puerto Rico till just Playa de Amadores. Detta trots att Puerto Rico har en egen relativt fin strand. Så då förstår ni kanske hur poppis den här stranden är.

Det som är lite smutt med badorterna här på västra delen av ön är att det väldigt sällan blåser här. Detta eftersom blåsten allt som oftast kommer österifrån och då skyddar bergssidorna badorterna vilket ibland resulterar i att även om det blåser halv storm i Maspalomas eller San Agustin så är det vindstilla på Amadores. Så det kan va värt att ha i åtanke. Jag ser ganska ofta inlägg i Facebookgrupperna som rör Gran Canaria från Skandinaver som är mäkta upprörda över blåsten här på ön och kanske speciellt då på östkusten och sydostkusten. I Sverige brukar vi ju säga att det inte finns några dåliga väder bara dåliga kläder. Här på ön finns det inte heller några dåliga väder bara dåliga val av vart man befinner sig. Ofta kan det räcka att köra ett par mil åt ett håll för att få ett helt annat väder. Det gäller att anpassa sig alltså. Sitter du och surar över att ditt skinn har blivit sandblästrat i 5 dagar i rad på stranden borta vid blåshålet San Agustin? Ja men ta då en buss till Playa de Amadores på västkusten och njut av vindstillheten. Fint ord by the way ”vindstillhet”.

På grund av den icke existerande blåsten och på grund av piren och strandens utformning så är det extremt sällan några vågor här på Amadores. Och det kan jag tycka är lite skönt. Vattnet är lugnt och stilla och har man snorkelutrustning så funkar det jättebra att använda här utmed stenarna vid pirerna på båda sidorna av stranden. Av samma anledning är stranden kanon för äldre som har svårt med balansen i vågorna och för familjer med små barn.

Playa de Amadores på södra Gran Canaria.

Något som också är lite smutt med Amadores är att det finns mängder av restauranger och kiosker längs stranden. Alltså PÅ stranden i princip. Man behöver alltså inte ta sig många meter för att fixa käk och dricka eller glass och strandtillbehör som handdukar och snorkelgrejer och så vidare här. Det finns allt från Indiskt till Italienskt och allt däremellan i princip. I mitten av halvmånen ungefär så finns det ett toaletthus som är väldigt fräscht och väl underhållet. Man pyntar en 60 cent eller liknande för toabesöket och biljetten man får kan bara användas en gång. På toaletthuset finns det även skåp med möjlighet att låsa in saker och duschar för den som inte känner sig ren efter bad i saltvatten. Jag har för mig att man betalar typ 1,50 euro för att kunna låsa in sina grejer och nyttja duscharna.

En annan sak som är jäkla gött med Amadores och egentligen alla stränder i söder är att dom just är vända mot söder. Varför är det nice? Jo för att solen går ju upp i öster och ner i väster. Vilket betyder att solen skiner på dig hela dagen när du halvligger vänd med blicken mot vattnet i din solstol.

Utöver allt detta så är det dessutom väldigt enkelt att ta sig till Amadores. Det går mängder av billiga bussar hela dagarna och kommer man med bil, mc eller scooter så är det gratis att parkera. Se dock för bövelen upp för turistfällan på den här parkeringen. Det kan bli dyrt som fasen om man parkerar fel. För alla som tänkt ta bilen till Amadores vill jag rekommendera att lyssna på avsnitt #27 av Gran Canaria Podden som heter ”Så undviker du turistfällan på Gran Canaria som kostar turister över 10 miljoner kronor per år!”.

Gillar du stränder och kommer till Gran Canaria – åk till Playa de Amadores. Du kan tacka mig sen.

Las Canteras i Las Palmas

På #3 plats hittar vi stranden eller strandområdet Las Canteras i Las Palmas. Jag tycker verkligen att Las Canteras förtjänar att finnas med på topp 5 platser att besöka på Gran Canaria. Absolut. Las Palmas är som du kanske vet Gran Canarias huvudstad och de facto att dom har en enorm gyllengul sandstrand som sträcker sig hela 3 kilometer utmed i princip hela norra sidan av staden är ju bara helt fantastiskt. Tänk vilken lyx att bo i en riktig stad och ändå ha en enorm strand ett stenkast bort som man bara kan knata ner till när man känner för det.

Det som är jäkla smutt med den här stranden är att det är mycket mer action här än på Amadores och dom flesta andra stränder på ön. Här surfas det och spelas fotboll och volleyboll på stranden och det är mycket mera liv och rörelse här helt enkelt. Stranden passar bra för både vuxna och barn och det finns solstolar att hyra om man känner för det men vill man hellre ligga på filt eller handduk så går det lika bra så klart. Det finns även lite lekplatser för barn, toaletter, duschar och möjlighet att hyra vattensportutrustning och stranden är även tillgänglighetsanpassad.

Det anordnas dessutom olika evenemang, event, sporttävlingar, kulturella festivaler och allt däremellan här under året så det kan vara värt att hålla lite koll på vad som händer här på Las Canteras när du befinner dig på ön.

Varför det är så mycket liv och rörelse på den här stranden och inte bara soldyrkare beror nog på att många som hänger på den här stranden inte är turister utan vanliga människor som faktiskt bor och lever i Las Palmas. För Las Palmas är ju, till skillnad från i princip alla kuststäder söder om Vecindario, en riktig stad. Man känner verkligen skillnaden. Är man här på semester så spelar sånt kanske inte sån stor roll men om man bor här lite längre perioder så måste jag ändå säga att det är ganska skönt att åka till Las Palmas ibland för att komma ur turistbubblan här i söder. Det är härligt att känna det genuina på något vis.

Las Canteras i Las Palmas

Utmed stranden Las Canteras så går det en lång strandpromenad som är jättehärlig att promenera eller jogga på och jämte strandpromenaden så trängs mysiga restauranger och caféer om vartannat. Och faktum är att priserna här till och med är något bättre än i söder. Detta trots att vi alltså nu befinner oss i huvudstaden. Men det är väl så. Turisterna i söder trissar upp restaurangpriserna och ja då blir det lite dyrare där helt enkelt.

Det är även på den här stranden som konstnärer och skulptörer från hela världen brukar göra enorma julkrubbor av sand varje år inför jul och nyår. Det är faktiskt galet häftigt vad vissa människor kan göra med lite sand. Har du inte sett detta spektakel men råkar befinna dig på Gran Canaria mellan typ 5e december och 8e januari så kan du alltså med fördel åka och titta på detta.

Den stora nackdelen med Las Palmas är parkering. Det är en rejäl huvudvärk att hitta parkering med bil i huvudstan alltså. Skulle du komma med bil till Las Canteras och inte hittar någon ledig parkering på gatan så skulle jag rekommendera att du letar upp ett parkeringshus som ligger precis i närheten av stranden. Där brukar det finnas lediga platser. Av en anledning så klart. Det kostar en slant och vissa av parkeringshusen saknar i precis belysning och tycks vara byggda för go-carts. Så har du en stor bil så vill du förmodligen inte ge dig in i den mörka parkeringsgrottan om du inte anser dig vara en väldigt god förare. Jag har för mig att jag betalade typ 8 euro för en halvdag när jag va där sist.

Med motorcykel är det aldrig några problem däremot. Då knör man bara in sig någonstans mellan bilarna på gatan alternativt ställer sig på någon av de många mc-parkeringar som finns lite här och där utmed gatorna.

Ett bra alternativ är ju så klart att ta bussen. Det går ju bussar stup i kvarten från städerna på södra Gran Canaria och tar man bussen till Santa Catalina i Las Palmas så är det mindre än 20 minuters promenad därifrån till Las Canteras sen. Buss 30 från El Faro i Maspalomas till Santa Catalina går dit utan några byten och tar typ 55 minuter och kostar någonstans mellan 5-7 euro.

Åk till Las Canteras! Och du, glöm för bövelen inte att köpa en glass med smak av den Gran Canariska smaken gofio när du strövar runt där på stranden och strandpromenaden.

Vackra färger på husen längs Las Canteras i Las Palmas.

Öknen i Maspalomas – sanddynorna

På #4 plats över ställen som man måste besöka som nybörjare på Gran Canaria kommer så klart sanddynorna i Maspalomas eller ”Dunas de Maspalomas” som dom heter. Det är ju galet häftigt att det finns en hel jäkla öken med böljande sanddynor på Gran Canarias sydspets precis vid havet. Nu kanske någon som inte har vart här tror att vi snackar om ett par fjuttiga sandhögar som ligger på rad någonstans bakom ett hotell men så är inte fallet. Vi snackar om snudd på 404 hektar sanddynor dvs ca 4 kvadratkilometer gyllengul sand som bara ligger där som en mini Sahara-öken.

Dom här sanddynorna dom sträcker sig från Playa del Ingles nästan hela vägen bort till El Faro de Maspalomas och det är jättehärligt att promenera runt barfota i sanden här och man kan ta riktigt coola foton här i öknen. Många brukar åka till hotellet Riu som ligger med utsikt mot sanddynorna för att beskåda soluppgången och solnedgången och det kan jag varmt rekommendera faktiskt. Det är superfint.

De dronepicr – Aerial view of the dunes and beach of Maspalomas, Canary Islands, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=129782541

Det man får se upp med när man besöker sanddynorna är att man må respektera vart man får promenera och inte. Det är nämligen så att sanddynorna är ett naturreservat och även om man oftast ser människor som knatar runt överallt på sanddynorna så får man egentligen inte promenera vart man vill utan man bör hålla sig till dom anvisade stigarna runt öknen. Det har hänt att folk har fått tillsägelser och i vissa fall även böter för att ha rört sig olämpligt på sanddynorna. Särskilt på tårna är myndigheterna nu efter att en influencer gömde en väska med pengar i öknen. Något som lockade dit ett trettiotal nissar som grävde i sanden med händer och spadar för att hitta stålarna. Nej men man ska så klart respektera sanddynorna och naturreservatet så gott man kan. Däremot så tycker jag personligen att dom kunde ha gjort det tydligare vart man får gå och inte och uppenbarligen är jag inte den enda som tycker så. Det kommer du se när du kommer dit.

En annan sak som man får se upp med när man besöker sanddynorna är att det föreligger relativt hög risk för att ramla på nakna människor i öknen. Jajjemen. Det är nämligen så att sanddynorna har blivit ett nudistmecka deluxe. Det finns till och med en mer eller mindre inofficiell nudistkarta över öknen som delar in den i olika områden baserat på kön och sexuell läggning samt ålder. Haha ja det är lite kul faktiskt. Medelåldern på dessa nakna människor är väl kanske 50-60+  här i öknen och det har ju hänt att jag sett folk som bedrivit otukt i sanden mellan buskarna. Ajjemen, mitt på blanka dagen.

Ja det händer på Gran Canaria! Det är en sak som är säker det. Packa en liten matsäck och åk till sanddynorna i Maspalomas om du inte har vart där förut. Det är garanterat värt det!

En skål i solnedgången vid sanddynorna i Maspalomas!

Puerto de Mogan

På plats #5 över ställen som man måste besöka som nybörjare på Gran Canaria kommer Puerto de Mogan. Ajjemen. Lilla goa Puerto de Mogan. Gran Canarias Venedig och tillika sydvästraste by som ligger 23 kilometer väster om Maspalomas. Här bor det bara ca 700 personer men det kryllar däremot av turister för Puerto de Mogan är ett mäkta populärt resmål.

Här kan man njuta av den pittoreska lilla stranden Playa de Mogan som är som en liten bukt och precis som Playa de Amadores så är Playa de Mogan också skyddad från det mesta av blåsten av bergssidor. Vattnet ligger oftast lugnt och stilla här och medelåldern skulle jag vilja påstå är lite lägre här än på just Playa de Amadores. Min känsla är att det är lite mer yngre par och många ensamresande, lite mer hippt om man vill.

Många kommer till Puerto de Mogan för att strosa runt i den vackra hamnen och den lilla byn i byn som ligger där nere. Här finns det mängder av restauranger och främst är det skaldjur och fisk som står på menyn här. Det är ju trots allt en gammal fiskeby och även om den är gammal så finns det de som fortfarande åker ut med sina båtar och fiskar här. Jämför man med Amadores  så är Puerto de Mogan lite dyrare. Eller kanske till och med ganska mycket dyrare. Särskilt om man ska äta nere vid hamnen. Puerto de Mogan anses väl vara lite av ett finare ställe här på ön helt enkelt. Men man kan äta billigare om man bara backar lite och slår sig ner på någon av restaurangerna lite längre bort från stranden.

Puerto de Mogan från utsiktsplatsen.

På bergssidan till höger, om man har blicken vänd mot havet så ser man den gamla delen av Puerto de Mogan. Detta tycker jag är den mest fascinerande och spännande delen av Puerto de Mogan faktiskt. Här är det ett helt gytter av små hus som trängs längs dom trånga små gränderna och trapporna som leder upp till utsiktsplatsen som jag förresten varmt kan rekommendera att gå upp till. Då får man en ganska spektakulär utsikt över hela byn. Vissa av husen ägs av utlänningar men många ägs fortfarande av Kanarier och på dagarna kan man se gubbarna i byn sitta och spela brädspel och snacka skit nere på torget. Riktigt mysigt faktiskt! Jag skulle lätt kunna tänka mig att bo i Puerto de Mogan en vinter framöver faktiskt. Så känner du någon som känner någon som har ett boende i Puerto de Mogan så får du gärna koppla ihop oss. Eftersom husen här ligger så tätt inpå varandra så blir det väldigt intimt och man blir som bekant med sina grannar oavsett om man vill eller inte och mina vänner som bor där vittnar om att man hör det mesta som händer i byn på nätterna. På gott och ont så klart. Om du har lyssnat på de senaste avsnitten av Veckans Gran Canaria Nyheter så har du säkert hört att det va en älskad lokalkändis som hette Pedro Ulla som nyligen dog i Puerto de Mogan. Man tror att han blev mördad av en släkting men det hela är fortfarande under utredning.

På fredagarna är det marknad i Puerto de Mogan. Då säljs det allt från kryddor till frukt och grönsaker och kläder och allt däremellan. Marknaden ligger mellan stranden och busshållplatsen kan man säga. Det ska nog mycket till om du ska missa den om du åker dit en fredag.

Byn i byn vid hamnen.

Hur kommer man till Puerto de Mogan då?

Ja man kan relativt enkelt ta sig till Puerto de Mogan med buss om man vill. Det kan ta en liten stund trots att dom ofta kör som biltjuvar här men det är många stopp på vägen. Har du hyrt bil så är det bara att köra motorvägen GC1 västerut så långt man kan i princip. Tyvärr så kan man inte köra den lilla fina kustvägen GC500 hela vägen till Puerto de Mogan för sista biten efter Taurito är nämligen avstängd efter att en del av den blev förstörd av ett stenras runt 2021 någon gång. Det är supertråkigt faktiskt för den här vägen är fantastiskt vacker.

Det kan vara lite lurigt att hitta bilparkering i Playa de Mogan, särskilt om man har tänkt parkera nära vattnet. Men finns det inget ledigt där så är det bara att rulla längre inåt dalen och då borde det inte vara något problem att hitta parkering. Med mc så är det som vanligt enkelt. Det finns ett gäng mc-parkeringar till höger om stranden som är kanon och dessutom gratis.

Så mina vänner, åk till Puerto de Mogan och ät fisk och njut av stranden och hamnen. Och varför inte gå upp på klipporna på västra sidan av stranden när solen går ner? Ta med dig något gott att dricka eller kanske till och med en liten picknick och njut av livet och den underbara dagen du precis haft. Många träffas faktiskt där i solnedgången så du kommer troligtvis inte vara ensam. Det är lite mysigt. Folk sitter där och varvar ner och snackar lite. Någon kanske spelar lite gitarr. En pärla i pärlan helt enkelt.

Solnedgång i bergen på Gran Canaria

Och med det mina vänner hoppas jag att jag har svarat på frågan vilka 5 ställen man måste besöka på Gran Canaria!

Är du inte redan med i Facebookgrupperna som har med Gran Canaria att göra så surfa in på www.GranCanariaPodden.se/facebookgrupper så hittar du dom där. Det finns grupper för Skandinaver som söker boende och grupper som handlar om allt som rör Gran Canaria osv osv.

Sist men inte minst, planerar du att komma hit till Gran Canaria framöver så signa gärna upp dig på Gran Canaria Poddens nyhetsbrev som är fullspäckad med rabatter här på ön. Det är såklart helt gratis och du hittar det på www.GranCanariaPodden.se/prenumerera

Tack för att du lyssnat, du är mjölken! Vi hörs snart igen.

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!