Veckans Gran Canaria Nyheter: Kvinna dödad av haj, strängare rökförbud, ”banan-kaos”, fler svartbyggen och mycket mer!

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt på Spotify:

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt direkt i din webbläsare:

Hola señoras y señores och varmt välkomna ska ni vara till vad som i folkmun kallas för Skandinaviens varmaste podcast – Gran Canaria Podden. Oavsett om du irrar runt i Säter och svär över att frimärken har blivit så dyra eller om du just nu sitter på ett flyg uppe i luften och likt flyttfåglarna är på väg söderut för att du känner att ledvätskan har börjat stelna av kylan här uppe i våra nordiska länder – varmt välkommen hit, och varmt välkommen in i värmen hos mig här på Gran Canaria Podden. Här inne är det sommar året runt och jag hoppas att solen lyser på dig vart du än befinner dig i världen.

Jag som, till Björn Ranelids stora förtret, sliter på munlädret här i podden heter som vanligt Patrik ”Putte” Appelquist och jag kommer med goda nyheter. Ja dels kommer jag som vanligt med lite soltorkade nyheter från Gran Canaria, för det är ju dags för det och det har ju hänt en hel del sen vi snackade sist. Och dels så kommer jag med nyheter från det stora äventyret.

Ja ni som har följt podden ett tag vet ju att jag köpte mig en gammal husbil för två månader sedan och att jag planerade att ta den gamle ”Skorven”, som han fått heta, hela vägen ner till Gran Canaria för att köra lite husbilsliv eller vanlife där i vinter.

Och nu kan jag med glädje berätta att äventyret är igång! Jag är på rull! Och jag har, till min stora glädje, en av mina absolut bästa vänner med mig på resan faktiskt. Jajjemen. Min barndomsvän Daniel bestämde sig i sista sekunden för att joina mig och Skorven ner genom Europa till ön som vi alla älskar så mycket. Och det känns fantastiskt fint att han följer med och delar den här upplevelsen och erfarenheten med mig. Ju äldre jag blir desto mer uppskattar jag att resa ihop med folk som står mig nära. Att skapa och dela minnen. Ingen kommer någonsin ta upp minnen från en resa som du gjorde själv men delar man det med någon så kommer den att leva kvar för evigt och stundom väckas till liv genom att man pratar om allt kul och mindre kul som hände på resan. Sist jag bilade mellan Gran Canaria och Sverige så gjorde jag ju det på vårkanten med en annan av mina bästa vänner och då hade vi en liten minibuss med taktält. Det va sjukt mysigt och ett väldigt annorlunda sätt att resa på och det va faktiskt riktigt bekvämt ända tills vi kom till Hamburg i Tyskland för där va det i princip fortfarande vinter. Och jag minns hur vi frös som små hundar där på någon typ av rastplats utmed motorvägen jämte alla långtradare som låg och eldade för fulla muggar med sina dieselvärmare.

Taktält är helt amazing!

Skorven har i alla fall fått en stor service. Detta tack vare min Gran Canaria-kompis Anders från Puerto Rico som hjälpte mig byta packbox på den läckande bakaxeln, byta generatorrem och olja, kylarvätska, oljefilter, bränslefilter, förfilter, handpump, bromsvätska, bromsslangar och fan och hans mormor. Jag har dessutom installerat en dc-dc-laddare så att bodelsbatterierna laddas när man kör. Det är lite smutt nu när vi går mot mörkare tider. Och skulle det mot förmodan komma in ett regnoväder som stannar i en vecka på Gran Canaria så kan jag i nödfall ta en sväng med bilen och ladda upp batterierna på så vis. Utöver detta så har jag uppgraderat gasolsystemet en aning och bytt ut lite lampor i husbilen till LED- lampor som drar betydlingt mindre ström och satt upp hyllor i garderoben så att det blir bättre förvaring och byggt om mc-stället så att det är lättare att köra upp hojen där bak och säkert 1000 andra saker. Ja faktum är att bilen har tagit nästan all min fritid dom sista veckorna.

Så ja, nu känns det som att vi har gjort vad vi kan för att den här gamla häcken, som i skrivande stund precis slog över till blygsamma 46 000 mil på mätaren, ska klara av att ta oss från A till B. Dvs från Köping i Sverige till Gran Canaria på bästa smidigaste sätt. Nåväl kanske inte bästa och inte smidigaste heller. Men jag är nöjd om vi kommer fram utan några större fadäser faktiskt.

Och på tal om fadäser då. Ni som lyssnade på förrförra avsnittet av Gran Canaria Podden minns säkert att jag berättade att jag rev ut det gamla gasoldrivna kylskåpet och att det nyinköpta kompressorkylskåpet knasade som bara den. Ja det fanns liksom ingen hejd på det. Det spelade ingen roll vad jag ställde temperaturerna på. Den gjorde precis som den själv ville och kompressorn va igång mest hela tiden vilket gjorde att mina bodelsbatterier höll på att laddas ur i tid och otid. Detta trots att jag har en ganska bra batteribank och dessutom solpaneler som hela tiden matar batterierna med ny strömming.

Jag minns att jag då lite skämtsamt sa att ”ligger jag sjuk i matförgiftning nästa gång vi pratar så vet ni varför” och faktum är att det inte är så långt ifrån sanningen. Frös inte kylen sönder maten så va det nästan som att den värmde upp den istället. Det fanns liksom inget mellanläge. Och på grund av detta drog jag faktiskt på mig en matförgiftning. Ja nej det har vart en rejäl soppa det här med kylskåpet och det har gjort mitt liv högst komplicerat under den senaste månaden och jag är inte alls nöjd med hur SeaSea.se, företaget där jag köpte kylskåpet, har hanterat det. I min värld löser man kundens problem när en produkt inte fungerar som den ska men det va de inte alls intresserade av att göra utan dom erbjöd mig ”bara” pengarna tillbaka och förvisso en liten rabatt på ett annat av deras kylskåp. Ja det är väl någonting men det löser ju inte mitt problem. Vi konsumenter köper produkter för att lösa problem. Lös problemet åt oss och visa att du är angelägen om att lösa problemet som nu blivit än större på grund av dina dåliga produkter så är du hemma.

Kruxet är bara det att jag har byggt om hela köket för att passa det första kylskåpet och nu blev det ett mycket mindre kylskåp så jag har ett hål som är ca 30 cm stort ovanför kylen som jag måste försöka få att se lite vettigt ut. Som löken på laxen fick jag dessutom punga ut med 4800 kronor utöver vad jag betalade för det första kylskåpet. Ja nej, det va jäkligt tråkiga pengar som jag inte hade räknat med att jag skulle behöva lägga och som jag hade behövt till resan ner. Men det va ett av få kylskåp som hade ungefär samma mått. Ja bortsett från det 30 cm stora hålet på ovansidan då. Så jag hade inte så mycket till val…

Ja så kan det gå. Det blir inte alltid bra. Det enda som den här soppan resulterade i va en matförgiftning, en konstant stress över mat och bodelsbatterier, ett mindre kylskåp, ett 30 centimeter stort hål i köket och 4800 kronor fattigare. Jag har haft bättre köpupplevelser i mitt liv, det må jag säga. Hade jag vart SeaSea så hade jag kastat åt kunden ett nytt fungerande kylskåp som löser kundens problem på ett så smidigt sätt som möjligt. Särskilt som kunden är långt bort på resande fot och semester och allt bara är kaos. Nej det är skillnad på företag och företag. Jag vet vart jag INTE köper mitt kylskåp nästa gång. Dagens känga går således till SeaSea.se!

Så, hur långt kom vi då innan första fadäsen dök upp på resan. Jo hela 6 mil. Så idag har jag alltså stått på en parkering i Örebro och rivit ut och slitit in kylskåp ur Skorven. Vi hade tur med vädret i all fall. Eller hade vi det? Det va faktiskt bara 5 grader inatt och eftersom vi ska dit vi ska så har jag inte prioriterat att kicka igång värmesystemet och fylla på med glykol men efter den här natten så va det det första jag Googlade. Det finns en viss risk att vi löser den grejen inom en väldigt snar framtid om man säger så annars kommer vi göra av med 200 värmeljus per kväll. Alternativt köra väldigt fort söderut istället. Jag ser ju flyttfåglarna. Dom seglar där uppe ovanför oss. Dom håller bra fart söderut. Förmodligen mer än våra 80 kilometer i timmen. Nåväl. Vi ses där nere till slut. Bara 350 mil kvar. Vad skulle möjligtvis kunna gå snett!? Vill du följa vårt äventyr med Skorven lite närmare så är du varmt välkommen in till Gran Canaria Podden på Facebook. Där uppdaterar vi en gång om dagen med en liten text och foto. Vi ses där! Och tack förresten alla ni som gillar, delar  och kommenterar och peppar oss på vår resa. Det uppskattas till tusen. Ni är mjölken!

Ut med det billiga nya och in med det mycket dyrare nyare.

Ja där fick ni senaste uppdateringen från äventyret på vägarna från mig, Skorven och min vän Daniel. Vi är trots den här fadäsen vid gott mod och väldigt glada att äntligen vara on the road again och vi längtar efter sol och värme och inser att vår resa blir lite av ett race mot hösten. Vi får se hur många fler nätter vi kommer ligga och huttra. Men ska jag vara ärlig så är det lite av charmen också när man är på äventyr. Att allt inte är så tillrättalagt och bäddat. Att man får anpassa sig lite efter livet och världen som är i ständig förändring och då och då bjuder på ett njurslag. Kanske av en anledning. Kanske för att lära oss något eller för att få in oss på vägar som är bättre lämpade för oss.

Men nog om dåliga köpupplevelser, knasiga kylskåp, söndersågade husbilskök och oväntade utgifter. Det är dags att snacka nyheter. Och inte vilka nyheter som helst. Vi ska snacka Veckans Gran Canaria Nyheter. Vad har hänt på den där lilla atlantpärlan sen vi tjötade sist? Har man kommit igång med fotbollen och basketen än? Är det kräk-kaos och turismfobi som vanligt när traditionella media skriver eller är det bara haj-kaos kanske? Ja vi får se. Det blir spännande att uppdatera sig lite igen.

I denna veckas avsnitt av Veckans Gran Canaria Nyheter står det här på menyn:

  1. Haj-kaos på Gran Canaria – kvinna dödad av haj.
  2. Gränsen för rattfylla kan sänkas i Spanien.
  3. Jeep voltade 15 meter ner i en ravin på Gran Canaria.
  4. Kvinna hittad livlös i vattnet på östra Gran Canaria
  5. Gran Canaria har fått en enorm skejtpark.
  6. Många motorcyklister dör på Kanarieöarna varje år.
  7. Snart kan det vara slutrökt på Gran Canaria.
  8. ”Banan-kaos” på Gran Canaria.
  9. Full kapten på fartyg i Las Palmas.
  10. Svartbyggen ökar och jagas på Kanarieöarna.
  11. Väder, Sport och Calimarapport!

Så, Håkon och Sven, ni vet vad ni ska göra. Håll i solhatten och paraplydrinkarna alternativt betongkepsen och vätskeersättningen så lättar vi ankar och styr vår kos mot ön som vi alla älskar så mycket, nämligen Gran Canaria!

Haj-kaos – kvinna förlorade ett ben och avled av sina skador

I avsnitt 82 så snackade vi om det påstådda ”haj-kaoset” som medierna basunerade ut för att locka till sig klick till sina tidningar. Då va det ingen ko på isen och knappt en haj i vattnet MEN faktum är att det har vart en del  haj-kaos på riktigt Gran Canaria på sista tiden. Häromdagen blev en kvinna i trettioårsåldern från Tyskland faktiskt av med ett ben när hon befann sig i vatten ca 50 mil söder om Gran Canaria och ca 20 mil väster om Dakhla i Västsahara. Detta skriver Canariajournalen. Hon befann sig på en brittisk fritidsbåt som larmade kustbevakningen och bad om hjälp. I just dom här vattnen är det Marocko och Spanien som delar ansvaret och det blev Spanien som fick rycka ut till undsättning. En militärhelikopter skickades ut och dom fick ombord kvinnan redan 4 timmar efter själva attacken.

Kvinnan omkom tyvärr av sina skador i helikoptern på väg till sjukhuset på Gran Canaria skriver nyhetsbyrån Efe som i sin tur fått information från räddningstjänsten. Enligt International Shark Attack File så finns det bara 6 bekräftade oprovocerade hajattacker runtom Kanarieöarna sedan 1580.

Huruvida 50 mil bort ut i havet fortfarande räknas som Kanarieöarna tåls så klart att diskutera. Risken att du ska stöta på en haj på Kanarieöarna, som dessutom helt oprovocerat attackerar dig, är alltså försvinnande liten. Så ingen anledning till panik alltså.

Det är inte hajen på bilden som är skyldig till attacken.

Gränsen för rattfylleri kan sänkas i Spanien

Vi pratade om detta förut i avsnitt #59 som heter ”Får man köra bil när man druckit alkohol på Gran Canaria” och nu är det aktuellt igen. Nu vill trafikdirektoratet i Spanien sänka gränsen för rattfylleri från 0,5 till 0,2 promille i blodet. Och inrikesministern är positiv till förslaget. Detta skriver Canariajournalen. Han anser att samhället är redo för förändringen och vill minska antalet trafikolyckor. För det är nämligen så att 26% av alla dödsfall i trafiken beror på alkohol och 241 personer dog i trafikolyckor förra året.

Guardia Civil gjorde nyligen en enorm nykterhetskontroll i Spanien där man kontrollerade över 220 000 fordon i hela Spanien och…ja vågar du gissa hur många procent som testades positivt för droger och alkohol? Mmm svårt så klart men 1,4% av alla som testades testades positivt. Så runt 3800 människor. Det är ju lite oroväckande att det sitter en onykter bakom mer än var hundrade bil man möter. Jag menar, hur många möter man inte på väg hem från jobbet en vanlig dag liksom?

Nåväl, vi får se vad som händer och om ytterligare en sänkning av promillen gör någon skillnad. Spanien införde ju tidigare ett pricksystem och det verkar ju ha funkat ganska bra. Man har sänkt antalet dödsfall i trafiken till 36 per 1 miljon invånare och genomsnittet i EU är 47.

Men hur mycket är 0,2 promille i bodet då? Och hur mycket dricka krävs för att man ska komma upp i det? Ja det beror på många faktorer faktiskt. Så som kön, ålder, vikt mm. Men rent krasst kan det faktiskt räcka med enda starköl för att komma upp i dom nivåerna. Så om det förut funkat att gå ut och ta en öl eller ett glas vin och sen köra hem så är det alltså kanske slut med det snart. En utveckling i rätt riktning får man väl ändå säga.

Det vanligaste fotot från semesterfirare på Gran Canaria?

Jeep voltade 15 meter ner i en ravin på Gran Canaria

En Jeep körde av vägen och voltade 15 meter nerför en ravin häromveckan, detta skriver Canariajournalen. Det va på vägen mellan Pinar de Pilancones och Chira-dammen i San Bartolomé de Tirajana som olyckan inträffade.  Fem personer befann sig i bilen och tre personer fick köras till sjukhus. Dom klarade sig dock förvånansvärt bra. En man fick bröstsmärtor, en kvinna fick en lindrig huvudskada och de andra tre klarade sig utan några värre skador. Mannen fördes dock till sjukhus med helikopter. Förmodligen på grund av bröstsmärtorna.

Generellt sett tycker jag att Gran Canaria har vart ganska duktiga på att sätta upp vägräcken och grejer uppe i bergen vid stupen men på sina håll kunde det så klart bli lite bättre. Det är dock relativt sällan man hör talas om bilar som kör över kanten på det här viset. Särskilt med tanke på hur mycket trafik det faktiskt är där uppe i bergen emellanåt.

Några av er har hört av er tidigare och uttryckt en oro kring att köra bil i bergen men jag säger som jag alltid har sagt. Det är inga större problem att köra bil i bergen. Vägarna är faktiskt riktigt bra. Visst hade dom kunnat va lite bredare men hyr man inte den största bilen som finns så klarar man sig galant.

Så, låt inte denna nyhet begränsa er äventyrslust. Hyr en bil och utforska ön! Det är SÅ värt det.

Kvinna hittad livlös i vattnet på östra Gran Canaria

I avsnitt #77 av Gran Canaria Podden som heter ”Drunkningsparadiset Gran Canaria” så lyfte jag, av en viktig anledning, hur vanligt det är att människor drunknar på Gran Canaria och att man bör ta det djävulskt försiktigt när man är i havet. Särskilt om man är där ensam.

Och häromveckan då så släppte Canariajournalen en nyhet om att någon ringt in och anmält en livlös person i vattnet nära Boabarranco-stranden på nordöstra Gran Canaria. Räddningspersonalen kom på plats och konstaterade att det va en kvinna och att hon högst troligtvis omkommit på grund av drunkning. Även polis kom till platsen för att utreda vad som hänt. Man vet än så länge inte identiteten på kvinnan eller vart hon kommer ifrån.

Så jag passar på att återigen lyfta ett varningens finger. Snälla ta det försiktigt när ni är ute och badar på stränderna runt om Gran Canaria. Och va extra försiktiga om ni badar ensamma. Havet är lurigt med sina stundom stora vågor och starka strömmar. Ta det säkra före det osäkra och lyssna gärna på avsnitt #77 som handlar om just det här så får du även lite tips om vad man kan göra OM man skulle fastna i en stark ström som drar dig ut mot havet.

Gran Canaria har fått en enorm skejtpark

Alla gamla skejtare kan med fördel spetsa öronen nu för nu är det såhär att Arinaga på Gran Canaria har nyligen fått en jättestor skejtpark. Jojjomen. Hela 3300 kvm stor är den och den va inte särskilt billig. 600 000 euro kostade kalaset och det finns tre olika typer av skejtområden som är sammanlänkade. Dels en skaterink, en bowl och en flowpark. Skaterinken påminner om stadsmiljö med allt som ingår i en stad i princip. 25 pers kan åtnjuta den här skejtparken samtidigt och det finns dessutom även läktare för päron och andra åskådare. Så har du en gammal bräda ligger och dammar där hemma och har en vinterresa bokad till Gran Canaria så kanske du ska ta och överväga att damma av plankan, skruva dit hjulen och ta med grunkan till paradiset för att väcka gamla minnen till liv igen och se om du fortfarande sätter en ollie.

Nej men det gläder mig att se att man stundom satsar så stort på ungdomar på sina håll på Gran Canaria. Jag tycker att man allt för ofta läser om ungdomar på ön som hamnar i trubbel med droger och sociala problem. Fler skejtparker åt kidsen säger jag! Det är ju perfekta förhållanden att pyssla med på Gran Canaria faktiskt. Soligt året om och relativt billig sport att pyssla med. Och lite extra roligt är det ju att sporten har letat sig in i finrummen som de Olympiska spelen. Gran Canaria är ju redan riktigt duktiga på bodyboarding och El Frontón på nordöstra Gran Canaria har ju blivit utsedda till världens femte bästa våg. Så varför inte satsa stenhårt på andra brädsporter?

Skateboard är kul och dom stora är till och med praktiska.

Många motorcyklister dör på Kanarieöarna varje år

Ni som har följt Gran Canaria Podden ett tag vet ju mycket väl vid det här laget att jag är en inbiten motorcyklist som älskar att både resa och ta mig runt i vardagen på två hjul. Och har du inte kört motorcykel på Gran Canaria så kan jag varmt rekommendera dig att göra det om du råkar ha ett mc-kort redan. Och har du bara bilkörkort så kan jag glädja dig med att du faktiskt får köra 125-kubikare i Spanien på B-kort. Så det går alltså bra att hyra en scooter som gör en 90-100 kilometer i timmen och ta sig runt i bergen. Och det som är så smutt med dom är ju att man inte behöver växla. Det är bara gas och broms. Hur enkelt som helst.

Personligen kan jag inte tänka mig ett bättre sätt att uppleva den fantastiska naturen på ön. Det är något helt annat än att sitta inboxad i en bil. Man känner dofterna och värmen, ibland kylan och ibland odörerna. Man är som ett med naturen. Har du inte redan lyssnat på avsnitt #28 som heter ”Hur är det att köra motorcykel på Gran Canaria” så kan jag rekommendera dig att göra det om du är lite nyfiken på hur det är.

Men, som med allt annat här i världen så finns det två sidor av myntet. Och den mörka sidan av det här myntet är att nästan 200 människor har dött på motorcykel på Kanarieöarna de senaste 10 åren. Detta skriver Canariajournalen. Det blir således ca 20 personer per år. Och september i år började i moll för våra motorcyklistbröder och systrar. Första helgen omkom en person på GC3 i Las Palmas och fem andra motorcyklister skadades på andra håll på Kanarieöarna.

2019 va ett särdeles mörkt år för motorcyklister. Då omkom hela 31 personer i trafiken med motorcykel. Under corona va det mycket lugnare. Då va det nästan en tredjedel så många som omkom på motorcykel och åren efter det har siffran stigit något och 19 av 20 av dom som omkommer i motorcykelolyckor är, föga förvånande, män.

Men, det vi ska ta med oss är att det körs enormt mycket motorcykel på Gran Canaria. Särskilt på helgerna när folk är lediga. Då är det dessutom många som leker MotoGP där uppe på dom slingriga vägarna. Så med tanke på hur många som faktiskt kör motorcykel på ön så är det inte så konstigt att siffrorna kan tyckas höga. För Gran Canaria är troligtvis inte farligare än något annat ställe att köra på. Men ligger man på som vissa gör så är det ju bara en tidsfråga innan det skiter sig.

När jag tog mc-kort så fick jag lära mig att i princip 90% av alla mc-olyckor sker med folk som inte ens har mc-kort. Och dom andra 10%-en sker för att folk har druckit. Så ger man fasen i att dricka och köra och inte kör utan körkort så har man alltså oddsen på sin sida. Och är man dessutom kvinna så behöver man, enligt statistiken i alla fall, absolut inte oroa sig.

Motorcykel i solnedgången på Gran Canaria.

Snart är det kanske slutrökt på Gran Canaria

Tycker du att det är gott att röka eller är det en last du försökt bli av med många gånger men inte lyckats? Ja oavsett varför du röker så kan det snart bli än lurigare att ta sig ett bloss på Gran Canaria. Det är nämligen så att det nu finns ett lagförslag om att ytterligare skärpa röklagen i Spanien. Detta skriver Canariajournalen.

Röklagen kom 2005 till Spanien och fem år senare så skärpte man den ytterligare och sen 2011 får man inte röka inomhus på offentliga platser så som restauranger, köpcentran och på vissa stränder osv. Och jag minns ju ramaskriet som uppstod bland rökarna på den tiden. Det va ju fruktansvärt att man inte skulle kunna få ta en cigg efter maten på restaurangen eller en cancerpinne till ölen i baren. Idag känns det som att dom flesta av oss, rökare eller ej, tycker att det är rätt skönt att vi kan vistas inomhus på offentliga platser utan att lukta askkopp när vi kommer hem. Men det va ju först när förbudet kom som man märkte skillnaden. Minns ni? Jag minns hur jag back in the days sopade in kläderna i tvättmaskinen direkt när jag kom hem efter en utekväll för jag stod inte ut med stanken från klädhögen som annars skulle ha legat på golvet eller på sängkanten. Plötsligt behövde man inte ställa sig och tvätta kläder klockan 03.00 längre. Det va lite tacksamt.

Men, nu så finns det alltså ett nytt lagförslag om att ytterligare skärpa röklagen. Och det verkar som att det är ganska troligt att den kommer att gå igenom dessutom. På vilket sätt vill man nu göra livet surt för de stackars rökarna då? Jo den här gången pratar man framförallt om fyra områden. Färre försäljningsställen, färre platser där det är lagligt att röka, större reklamförbud och böter för att puffa på ställen där det råder rökförbud.

Man pratar alltså om att göra det svårare att få tag på cigaretter genom att begränsa försäljningsställen som tex cigarettautomater som finns lite här och där idag.  Man pratar om att det ska finnas färre platser där det är lagligt att röka och man pratar om att det ska bli förbjudet att göra reklam för tobak i sociala medier.

Den primära anledningen till varför man vill skärpa lagen sägs vara för att skydda barn och arbetstagare. Rimligt ändå kan jag tänka. Idag är det väl ingen som vågar hävda att rökning är nyttigt eller på något sätt bra för någon så att skydda barnen från det låter väl som en klok idé. Och arbetstagare som ofrivilligt blir passiva rökare på heltid på grund av gäster eller kunder som röker på deras arbetsplats kan man ju också ömma för tänker jag. Känns rimligt ändå.

MEN, det här lagförslaget har så klart väckt en rejält het debatt i Spanien och åsikterna kring det här med rökning är starka. Och det kan man ju förstå. Det är många människor som fortfarande röker och som anser sig ha rätten att röka när dom vill vart dom vill osv. Även utländska turister som ofta besöker Spanien har engagerat sig i frågan och det är många tangentbordskrigare som knappar sig svettiga i frågan där ute.

Och jag kan ju på sätt och vis förstå dom också. Rökning är ju ett beroende och det är djävulskt svårt att sluta med det. Många har försökt och misslyckats och det vore ju väldigt tråkigt för rökare om dom plötsligt inte skulle kunna fortsätta att bo och leva eller semestra där dom brukar för att dom inte får röka.

Men det känns som att man har dragit en tydlig linje de senaste åren. Typ, rök om du vill men det ska inte påverka någon annan. Och det tycker jag är en bra balansgång mellan människans frihet och medmänniskors rättigheter.

I lagförslaget föreslås att man ska kunna få 30 euro i böter för rökning på förbjudna platser. För mindre allvarliga brott ska man få mellan 30 – 600 euro i böter, för allvarliga brott ska man få upp till 10 000 euro i böter och för mycket allvarliga brott ska man få upp till, hör och häpna, 600 000 euro i böter. Det är ganska mycket pengar det. Jag undrar vad man behöver göra för att ett ciggbrott ska bli så allvarligt. Kedjeröka i grupp inomhus på allmän plats? Eller, elda tobaksbalar på bakgården mittemot en förskola? Jag har ingen aning. Men har det inte vart dyrt att röka förut så blir det snabbt dyrt om man skulle dra på sig såna böter. Redan idag kan du faktiskt få upp till 4000 euro i böter om du röker när du kör bil. Så tänk på det om du kör bil i Spanien eller här på Gran Canaria.

Är det ciggdöden vi ser nu?

Organisationen NoFumadores vill till och med förbjuda tobaksvaror för människor som är födda efter 2009. Detta för att se till så att alla tobaksprodukter så sakteliga ska försvinna med tiden. Frågan är om det funkar i praktiken. Jag vet inte jag. Vi människor kommer alltid att göra vad vi vill. Förbud eller ej. Jag menar titta bara på alkoholförbudet i USA på 20- och 30-talet. Man ville stävja kriminaliteten men plötsligt blev miljontals ”average Joes” kriminella istället. Jag har personligen inte mycket till övers för alkohol och kan stundom tycka att det är djävulens påfund eftersom människan som ras inte tycks kunna hantera det. Och jag har sett den stora baksidan av myntet med egna ögon och det är inte vackert. Trots det är jag skeptisk till förbud. Jag tror mer på att utbilda och skapa sunda kulturer och vanor där man faktiskt ser på alkohol som en drog och inte ett vanligt inslag i många människors vardag.

Nåväl, lagförslaget är just nu i en samrådsprocess. Detta för att ta fram en lagtext och sen ska den här lagtexten godkännas. Så vi får helt enkelt bara sitta snällt på händerna och se vart vi landar i den här heta debatten.

Men faktum är att turismnäringen och besöksnäringen är rädda att förlora turister som eventuellt börjar se sig om efter mer rökvänliga destinationer.

Vad tycker ni lyssnare där ute som är rökare? Skulle ni överväga att välja att semestra någon annanstans om röklagen i Spanien skärps ytterligare? In och kommentera under det här poddavsnittets inlägg på Gran Canaria Poddens Facebook eller skriv in till mig på putte(snabela)grancanariapodden.se.

”Banan-kaos” på Gran Canaria

Ja ni som har vart på Kanarieöarna vet ju vilka fantastiskt goda bananer man producerar här. Dom är ju kända för att vara både näringsrika, söta och små men naggande goda. Och förra året så slog man faktiskt bananrekord. Detta skriver mina vänner på Canariajournalen.

Ja nästan 500 000 ton bananer producerade man på Kanarieöarna förra året. Det är ganska många bananer det. Men den här högre produktionen står tyvärr inte i relation till en högre efterfrågan. Nej tvärt om faktiskt. Och det här har lett till att tonvis med bananer från Kanarieöarna kastas varje vecka. Bara sista veckan i augusti så drogs 6800 ton bananer tillbaka från marknaden och 30% av de bananer som ännu inte skickats ut på marknaden används till annat så som tex djurfoder och gödsel och liknande.

Och alla vet vad som händer med priset när det är stort utbud och liten efterfrågan. Det sjunker så klart. Och faktum är att priset per kilo för bananodlarna har rasat från runt 0,7 euro per kilo till 0,25 euro per kilo. Dock verkar det som att bananodlarna får ett bidrag på 0,3 euro per kilo för att kompensera det här, förhoppningsvis tillfälliga, prisdroppet.

Vi får bara hoppas att bananproducenternas organisation Asprocan och jordbruksministeriet på Kanarieöarna lyckas hitta en lösning på det kanariska guleböjproblemet.

Dom här mumsiga bananerna kostar runt 3 euro per kilo på fastlandet men bara runt 1,6 euro per kilo på Kanarieöarna. Så, passa på att käka utsökta kanariska bananer till det bästa priset du någonsin kommer få och stötta bananodlarna på Kanarieöarna. Det finns massor av bananer som måste ätas upp innan dom blir prickiga så sätt igång matmixern och gör bananmilkshakes där ute i stugorna nu vetja!

Kanariska bananer är små och goda.

Full kapten på fartyg i Las Palmas hamn

Ja vi pratade tidigare om att Spanien kanske sänker sin gräns för rattfylleri och att det är dumt att köra bil när man har druckit alkohol. Konsekvenserna kan ju faktiskt bli förödande. Men kanske är det än dummare att dricka alkohol precis innan man ska parkera ett enormt portugisiskt fartyg i hamnen i Las Palmas. Eller vad säger du?

Ja hur eller hur så va det precis vad som hände nyligen. Kaptenen på containerfartyget kom in med dunder och med brak som en svingande rivningskula på efterfest och myndigheterna i hamnen beskrev körningen som ”klumpig” och att han hade tydliga tecken på berusning. På grund av detta larmade dom polisen som kom och stoppade en alkoholmätare i kaptenens trut. Och mycket riktigt visade testet positivt. Detta skriver Canariajournalen. Fartyget fick tas ur trafik för att skydda hamnen, fartyget och besättningen och kaptenen riskerar nu upp till 75 000 euro i böter.

Det är inte första gången vi ser dom här kaptenerna göra dom här enorma fadäserna. Många minns säkert kaptenen på Costa Concordia som bara skulle göra en liten ”avstickare” med färjan för att vinka åt en kollega som bodde på en närliggande ö och det hela slutade med att fartyget gick på grund och 32 personer omkom.

Eller lastfartyget med den ryska kaptenen och styrmannen som söp till rejält och körde fast rejält utanför Oskarshamn.

Vad lär vi oss av detta då? Jo ge fasen i att köra kontainerskeppet hem efter en blöt kväll i Puerto Rico om du inte är sugen på att gå på grund.

Ett fartyg som gått på grund i Sioux City.

Svartbyggen ökar och jagas på Kanarieöarna

Ja det är väl ganska allmänt känt att folk i alla tider ha byggt utan bygglov på Gran Canaria och dom andra kanarieöarna. Men det här året har dom olagliga byggena skjutit i höjden och ökat med hela 33%. Detta skriver Canariajournalen.

Snudd på 650 olagliga byggen registrerades under första halvåret i år och man tror att det här är ett resultat av pandemin då många valde att flytta ut på landet för att bo där under restriktionerna och då passade man på att bygga ut eller bygga nytt. Inte sällan byggs det på jordbruksmark som är klassade som ”terreno no urbanizable” där det är förbjudet att bygga hus och bostäder större än en liten verkstad i princip. Men det finns gott om sån här mark på Kanarieöarna och den är bra mycket billigare än mark där man får bygga hus så det är kanske inte så konstigt att folk försöker att göra en fuling. Det har ju nästan vart lite high chapparal när det kommer till det här med bygglov och att bygga utan lov osv. Alla vet att det är olagligt men många gör det ändå. Det är ju därför det finns hela kvarter och byar som är byggda utan bygglov.

I Agüimes på Gran Canaria registrerades ett 80-tal olagliga byggnader under 2022 och idag har ca 70% av dessa rivits. För det är nämligen det som är straffet utöver böter upp till 350 000 euro. Att återställa marken till hur den en gång var. Detta på markägarens egna bekostnad. Surt sa räven om man lagt ett par hundra tusen eller kanske någon miljon på att bygga en kåk. Vågat om inte annat. Men kanske har kulturen kring olagliga byggen vart så stark att man tänkt att risken att åka dit är så försvinnande liten att det lönar sig att chansa. Förmodligen känner man folk som gjort så innan och det gick ju bra. Kanske tänker man att det är orimligt att myndigheterna kan låta riva en hel by och göra hundratals familjer hemlösa. Och ja, mig veterligen har det inte hänt på den skalan, om än kåkstäder som byggts av bråte och blivit sanitära olägenheter för både boende och grannar.

Byggnaderna i Agüimes upptäcktes i alla fall. Detta trots att man hade ansträngt sig för att gömma sitt svartbygge under växthusplast och liknande. Dom hade till och med delat upp en större bit jordbruksmark i flera mindre tomter och vissa hade till och med byggt pool.

När jag bodde i bergen strax norr om Maspalomas så flög det då och då en helikopter över byarna och jag fick som för mig att dom fotograferade och dokumenterade och jag ger mig fasen på att det va myndigheterna som försökte hålla lite koll på byggandet där uppe. Sen i år har dock kommunen börjat använda sig av ett mycket billigare alternativ, nämligen en drönare. Drönare är så klart enormt mycket mer kostnadseffektivt och kan dessutom flyga på en mycket lägre höjd än helikopter och kan dessutom själv identifiera nybyggen på områden som inte får bebyggas.

Dock ska jag också nämna det att samtidigt som detta sker så legaliserar man även hela områden och byar som en gång byggts helt illegalt back in the days. Ett exempel på detta är Montaña la Data som ligger strax norr om Maspalomas. Där blev nyligen stora områden legaliserade av myndigheterna. Och det är klart. Ser man sånt i nyheterna så kan jag förstå att det är lätt hänt att man tänker att det bara är att köra på för förr eller senare så kommer det att legaliseras ändå.

Är du sugen på att veta mer spännande saker om Gran Canaria eller nyheter från Gran Canaria så lyssna gärna på något av alla andra 85 avsnitt som finns där ute. Eller varför inte besöka Canariajournalen.se. Där hittar du det senaste från paradisön. Både på svenska och på norska.

Väder, Sport och Calimarapport

Fotboll

Så sporten då. Och vi börjar med fotbollen. UD Las Palmas har spelat 5 matcher sen säsongen drog igen och det har inte gått kanon kan vi väl säga. 4 förluster och 2 oavgjorda och med det ligger dom sist i ligan. MEN värt att poängtera är att dom spelade 1-1 mot real madrid och 0-0 mot Liverpool nyligen Det är inte kattskit det. Vi hoppas att dom hittar sin mojo snart igen och börjar ta ikapp lite poäng. Det vore ju förbaskat tråkigt om dom skulle åka ur högsta ligan i Spanien.

 Etta ligger Barcelona med 6 av 6 vinster.

Basket

Idag tisdag så drar basketen igång igen. Då möter CB Gran Canaria Trento i Eurocup och på lördag den 28e möter dom Andorra i Spanska ligan ACB. Kul att basketen är igång igen! Det ska bli spännande att följa.  Dom kom ju till kvartsfinal förra säsongen men åkte på pisk av Real Madrid. Vi hoppas på en ännu bättre säsong för Gran Canaria denna säsong!

Vädret på Gran Canaria

Då tar vi en liten kik på vädret också. I Maspalomas och södra Gran Canaria så blir det så klart extremt soligt och fint 10 dagar framöver. Vi snackar 26-28 grader på dagarna och runt 20-21 grader på nätterna. Smutt sa räven och grattis alla ni som är där just nu.

I Las Palmas och norra Gran Canaria så är det så klart lite mer mulet och på fredag och lördag är det även risk för lite regn. På söndag sen så ska det bli bättre men det blir fortsatt delvis molnigt.

Calima

På calimafronten ser det relativt bra ut. Fram till på fredag har vi värden på 51-100 vilket betyder att luftkvaliteten är okey men känsliga personer kan med fördel undvika utomhusaktiviteter. Från lördag till måndag sen så förväntas värden mellan 50-100 dvs bra luftkvalitet. Så då är det hopp och lek för alla.

Vi säger så hörrni. Det är dags för mig och Daniel att sparka igång Skorven och fortsätta vår resa söderut. Det börjar bli kallt i norra Europa nu. Ta hand om er där ute och glöm för bövelen inte att följa Gran Canaria Podden i din podcastspelare. Då får du ju upp en liten notis när nästa avsnitt släpps och det äääääär ju smidigt så det förslår.

Och som sagt, vill du se äventyret med Skorven genom Europa på lite närmare håll så är du varmt välkommen in till Gran Canaria Podden på Facebook. Vi ses där!

Ta hand om er hörrni. Vi hörs och ses kanske på vägarna.

Och tveka inte att höra av er om ni också är på väg söderut i bil eller husbil. Det hade vart trevligt att ses on the road.

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!