Veckans Gran Canaria Nyheter: 10-åring säljer majblommor för att åka till Gran Canaria, öltunnor hittade på havets botten, 38 grader i skuggan, supersportbilar, höga böter för dumpning, livräddarna hotar med strejk, nytt köpcentrum i playa del ingles.

Klicka här nedan för att lyssna på detta avsnitt på Spotify:

Klicka här nedan för att lyssna på detta avsnitt direkt i din webbläsare:

Hola señoras y señores och varmt välkomna ska ni vara till skandinaviens varmaste podcast – Gran Canaria Podden. Oavsett om du ränner runt och säljer majblommor i Nora eller om du precis sålt din lägenhet i Puerto Rico på Gran Canaria med 300% vinst – varmt välkommen hit!

Jag som är kapten på den här gamla atlantångaren heter Patrik ”Putte” Appelquist och vi närmar oss maj med stormsteg. Många av vinterturisterna har redan åkt hem till sina hemländer för att njuta av våren där och det känns som att det är betydligt mindre turister här på ön just nu. Det är som en mellanperiod mellan vinterturisterna och sommarturisterna som börjar dyka upp i juni i samband med semestrarna runt om i Europa igen. Och det är lite skönt måste jag ändå säga. Stränderna är inte så fulla, det är lugnt och skönt på vägarna och man är i princip ensam om man åker till en sevärdhet på en vardag nu för tiden.

Personligen har jag precis latjat lite med en basilikaplanta här hemma. Moderplantan började se lite ledsen ut så jag tog några sticklingar från den och lät dom få långa och fina rötter i ett vattenglas innan jag häromdagen planterade dom i en kruka med jord. Och den tycks ta sig kanonfint. Basilika växer djävulst bra här måste jag säga och jag har utvecklat något som liknar ett beroende av den här lilla gröna örten måste jag nästan erkänna. Jag älskar hur den doftar och smaken den ger i soppor eller på en pasta och liknande. Nästa år tänkte jag ge mig på att odla ännu mer faktiskt. Jag tänkte sätta lite tomater och jag har en vitlök som jag håller på och experimenterar med. Vi får la ser hur det går men nog fasen växer det alltid. Så länge man ser till att vattna så. För det kommer ju inte så mycket vatten från himlen här. På gott och ont.

Men men. Nog om örter. Idag ska vi snacka nyheter. Det är återigen dags att plocka fram veckans skörd av soltorkade nyheter från kanske den lyckligaste av de lyckliga öarna, och gå till bords.

I förra avsnittet av Veckans Gran Canaria Nyheter så tjötade vi ju om att det, på tal om väder, faktiskt hade regnat lite på ön och att det va något av en köldknäpp uppe på toppen under påskveckan. Vi pratade om att det va turistrekord på ön 2024 och hur mycket bostadspriserna har gått upp de senaste 10 åren. Det va snack om lagförslaget som kan hjälpa eller stjälpa för bostadsägare på Gran Canaria och det planerades en demonstration mot massturismen på ön.

Utöver detta så va det en häftig haj och en delfin som hade flytet iland på ön, det va en båt med tusentals kossor som gjorde att hela Las Palmas stank död och förruttnelse OCH att Las Palmas trots detta är Spaniens näst bästa stad att bo i. Så har du inte lyssnat på det avsnittet så tycker jag att du ska göra det när vi har snackat klart här.

Så, på menyn till Veckans Gran Canaria Nyheter står det här:

✅ 10-åring från Nora säljer majblommor för att kunna åka till Gran Canaria

✅ Öltunnor hittade på havsbotten utanför Las Palmas

✅ 38,3 grader i skuggan – värmedödens dag på paradisön!

✅ Bilar och klockor i världsklass visades på Gran Canaria

✅ Så höga böter kan man få om man dumpar avfall i naturen på Gran Canaria

✅ Livräddarna på Gran Canaria lider av dåliga arbetsvillkor.

✅ 23 000 kvm köpcentrum planeras i Playa del Ingles

✅ Sport & Väder & Calimarapport

Så, håll hårt i paraplydrinkarna och solhattarna Håkon och Sven för nu kör vi så det sjunger om det!

Öltunnor hittade på havets botten utanför Las Palmas

Ja att många turister kommer hit till Gran Canaria för att sola och dricka billig öl är väl ingen hemlighet. Inte heller är det väl en hemlighet att vi människor har dumpat mycket konstigt i naturen och i havet genom tiderna. Jag minns när en kompis en gång berättade att hans morfar på fullaste allvar hade berättat att man, back in the days, innan soptippar blev en grej, helt sonika grävde ett stort hål och hävde ner spisen eller kylskåpet eller vad det nu va man ville bli av med. Så fick det ligga där, tills, ja, det ligger väl förmodligen kvar där antar jag? För vad har ett kylskåp för nedbrytningstid liksom? Frågar man ChatGPT så tar det ett par hundra år för naturen att bryta ner en kyl. Och om det är sant så skulle min kompis morfar med andra ord kunna gå och gräva upp det där gamla kylskåpet som han grävde ner på grannens åker på 50-talet någon gång. Och vem vet, grejerna va ju av bra kvalitet på den tiden så det kanske till och med fungerar fortfarande.

Jag såg på tal om detta en supergammal artikel från en svensk båttidning som gav ett litet tips på hur man blir av med avfall på sjön på smidigast sätt. Med betoning på smidigast får man väl säga. Det hela skedde i typ 7 steg och jag tänkte dra dom här lite snabbt för

  1. Hitta en lagom stor påse att lägga skräpet i.
  2. Lägg det äckliga skräpet i påsen.
  3. Hitta en medelstor sten på en närliggande kobbe.
  4. Lägg den medelstora stenen från den närliggande kobben i den lagom stora påsen med det äckliga skräpet i och knyt ihop.
  5. Kasta den lagom stora påsen med den medelstora stenen från den närliggande kobben och det äckliga skräpet i…sjön.
  6. Iakttag den lagom stora påsen med det äckliga skräpet och den medelstora stenen från den närliggande kobben sjunka till havets botten.
  7. Poff – så va problemet ur världen!

Ja svårare än så behöver inte sophantering vara. Ja det kanske va bättre förr helt enkelt. Kanske hade Hans Rosling fel. Därom tvista de lärde.

Men! Vad har billig öl och oortodoxa avfallshanteringsmetoder att göra med veckans Gran Canaria Nyheter att göra? Jo det ska jag berätta för dig. Det är nämligen dags att leta rätt på en medelstor sten på en närliggande kobbe, knyta ihop den här lagom stora säcken, kasta den överbord och sakta se den sjunka till botten av Atlanten på norra Gran Canaria precis utanför huvudstaden.

Det är nämligen som så att man, i vattnet, å två meters djup, utanför Las Canteras, i Las Palmas, har hittat inget mindre än tre TUNNOR bärs. Jajjemen. Detta skriver MiPlayaDeLasCanteras. Det va tydligen ett gäng simmare som snubblade över, eller ja, simmade över dom här öltunnorna som satt som gjutna i havets botten.

Personligen blev jag full av förväntan när jag hörde talas om detta och tänkte att ”faaasen va coolt, det är säkert gammal engelsk piratbärs som man gömde på havets botten innan man försökte erövra ön på 1500-talet”. Jag såg framför mig hur någon viktig Gran Canarisk politiker fick äran att öppna en av öltunnorna för att smaka på det 524 år gamla ölet som självklart skulle ha vart helt intakt trots ett halvt millennium på havets botten. Jag tänkte ”herregud vilken saftig story det här kommer bli. Det här ska jag berätta för lyssnarna på Gran Canaria Podden”!

Såhär såg piratöltunnan ut som jag visualiserade.

Döm om min förvåning och besvikelse när MiPlayaDeLasCanteras snart därefter publicerade en ny artikel där dom berättade att dom här engelska piratöltunnorna inte va några engelska piratöltunnor. Och det va inte några spanska eller tyska piratöltunnor heller. Nej det va bara några medelstora metallgrunkor som någon hemmafixare och tillika båtägare hade kastat i sjön för att fungera som ankare. Kanske hade dom lagt dom i en lagom stor påse tillsammans med annat äckligt skräp och en medelstor sten från en närliggande kobbe, innan dom kastades i plurret.

Så, vi kan inte göra annat än att följa båttidningens råd och häva den här ickenyheten över relingen och gemensamt iaktta när skiten sakta sjunker till havets botten. Hur den passerar tröskhajar och piratkanoner och annat spännande som gömmer sig där ute i det stora blå utanför den här runda lilla ön. Vi kan bara hoppas att nedbrytningstiden på ickenyheter är kortare än min kompis morfars kylskåp.

Så höga böter kan man få om man dumpar avfall i naturen på Gran Canaria

Ja på tal om att dumpa människosaker i naturen. Under påskveckan gick folk bananas i sina hus och hem och dumpade grejer lite överallt på ön. Jag vet inte om det va vårstädning deluxe på gång eller om man tog ett kollektivt beslut om att bli minimalister men plötsligt dumpades det pryttlar till höger och vänster här på ön och faktum är at runt 60 personer nu är misstänkta för diverse miljöbrott och riskerar nu böter. Detta skriver Canarias7. Och ganska dryga böter faktiskt. Och du ska snart få höra hur mycket.

En snubbe i Las Palmas tyckte tex att det va en genial idé att dumpa 15 kilo asbestmaterial på en trottoar i Las Palmas. Ja men visst. Varför inte. Jag kan omöjligtvis vara ensam om att vilja trycka på ”the golden buzzer” som dom har i Americas Got Talent och skicka honom direkt till finalen i avdelningen för knasiga män. Eller vad säger du?

Hur eller hur. Mannen fångades på en videokamera som polisen hade satt upp i förebyggande syfte just på grund av sopdumpningsproblematiken som finns lite här och där. På videon ser man hur mannen baxar ut asbestmaterialet i form av en skiva från bakluckan på sin lilla bil. Sen häver han ner det på trottoaren och i samma sekund går asbestskivan så klart sönder och detta ser man inte på med blida ögon vill jag lova. Nej asbest är ju väldigt hälsofarligt och speciellt då om man andas in asbestpartiklar. Och håller man på och slänger runt med asbest på det här sättet så är risken överhängande att asbestpartiklar frigörs. Och det, det är typiskt obra det kan man väl säga.

I Sverige förbjöd vi den värsta sorten av asbest redan 1975 och så blev det totalförbud typ 8 år senare men här blev det inte olagligt förrän 2002. Så hur mycket tror du att mannen nu riskerar att få i böter för att ha kastat en asbestskiva på en trottoar i Gran Canarias huvudstad? Vågar du ge dig på en gissning? Mmm jag TROR att du behöver höja den siffran lite faktiskt. Jag vågar nästan påstå det. För faktum är att han nu riskerar att få 20 000 euro i böter för den här fadäsen. Det påminner lite om böterna man skulle få under Halloween om man kastade ägg på bussarna i Las Palmas. Minns du hur mycket det va? Där snackar vi 600 000…EURO! Den du! Låter vi Margareta Sandstedt växla det så snackar alltså 40 tusen miljarder svenska kronor. Det är ganska mycket pengar det.

Fatta om man skulle råka få ett ticks precis när bussen kör förbi å så ba kör man ner handen i fickan där man brukar förvara sina ägg å så ba drar man en rå rackare rakt på vindrutan på bussen. Alltså. Det finns nog inget snabbare och mer effektivt och värdelöst sätt att bränna stålar vill jag påstå. Jag menar 600 000 euro. Typ 7 miljoner riksdaler. För ett ägg. Snacka om guldägg. Inte ens Koenigsäggs dyraste bil CCXR Trevita kostar så mycket.

Ja det va asbestskivor i Las Palmas men i Guía hade någon tröttnat på att få fyrkantiga ögon och istället dumpat runt tjugo gamla tv-apparater i en hög någonstans. Och för det kalaset riskerar den skyldige att behöva betala…ja vad är värst tror du…15 kilo asbest eller 20 tv-apparater? Ja nu har ju ingen fått sitt straff än men tv-personen riskerar 60 000 euro i böter. Det är alltså tre gånger mer än vad asbestmannen riskerar att få pynta för sin hjärnprutt.

Tv slängd i naturen.

Och den självklara frågan som förmodligen du förmodligen ställer dig: finns det inga sopstationer på Gran Canaria. Jo det gör ju det! Och dom finns lite överallt dessutom. Och ja det är gratis att åka dit och slänga grejer som privatperson. Faktum är att man i Guía, och kanske på andra ställen också men det ska jag låta vara osagt, har en insamlingstjänst för avfall. Man slår bara en signal till en nisse på kommunen och vips så va problemet borta. Det är till och med enklare än att leta reda på en lagom stor påse och mellanstor sten på en kobbe. Så varför man i hela friden åker runt och dumpar avfall till höger och vänster på den här vackra ön det övergår mitt förstånd. Men har du en teori om det så får du gärna höra av dig till mig på putte(snabela)grancanariapodden.se.

Så det vi lär oss av detta är. Kasta för bövelen inte avfall i naturen om du inte känner för att snabbt göra av med 20 000 – 60 000 euro. Och räcker inte det utan du känner att du har dom stora spenderarbyxorna på dig så kan du ju alltid sopa ett ägg på bussen i Las Palmas och bidra till lokalekonomin här på ön. Men har du det problemet så tänker jag att det är bättre att du skänker pengarna till något vettigt. Typ till någon som driver en podcast om något spännande…typ Gran Canaria eller nått! Jag känner en sån kille faktiskt. Och hör du av dig på mailen så kopplar jag ihop er!

Bilar och klockor i världsklass visades på Gran Canaria

På tal om Koenigsegg och dyra och fina bilar. Va det någon av er som va på AutoBello förra veckan? AutoBello är en, ja vad ska man säga, en eleganstävling och evenemang för samlare av bilar och klockor. Och i år va det Maspalomas som för första gången någonsin va värd för detta spektakel som ägde rum på Maspalomas golfklubb. Jag va personligen inte där men Canarias7 skrev att det fanns både supersportbilar, militärfordon, motorcyklar, klockor och en hel del annat smått och gott för den som gillar fina saker. Det ryktades bland annat om att det skulle finnas en Aston Martin Valkyrie där. En kärra som, om du skulle lyckas lägga vantarna på en, kostar runt 3 miljoner euro. Ett pris delades ut i vardera bil-klassen och klock-klassen och de som utsåg vinnarna va en jury med vita handskar som påstås vara motorsportsgurus. Och det får man väl ändå påstå att dom är när man hittar nissar som direktören för Ferrari design, ordföranden för spanska Ferrariklubben, presidenten för bilmässan i Barcelona, vd för McLaren Barcelona på den långa listan över jurymedlemmar.

Det va inte direkt gratis att gå in på det här eventet men det va billigare än att kasta 20 tv-apparater i naturen. 95 euro för ett vanligt inträde och 350 euro för ett vip-inträde och då sägs det att det ingick lite gosaker som mat och galamiddag och häng i vip-området osv. För den som gillar fina prylar och att nätverka så kan jag tänka mig att det är ett guld-event faktiskt. Som sagt. Jag va inte där själv. Dom måste ha glömt att skicka ut min inbjudan eller nå. Jag får kolla upp det med dom till nästa år. Mycket märkligt tycker jag.

Nåväl. Kul med lite annorlunda event här på Gran Canaria. Det gillar vi. Va du där och har lite foton eller något annat kul att berätta om eventet så får du gärna höra av dig på mailen och det gör du som vanligt på putte(snabela)grancanariapodden.se

38,3 grader i skuggan på Gran Canaria

Mja att allt som glimmar inte är guld är ju en gammal sanning och det gäller även för vår favoritö  Gran Canaria. Nog för att ön ligger och glimmar likt en liten rund pärla i Atlanten men även solen har sina fläckar och ibland är det Gran Canaria som får betala för kalaset.

Ni som va här på Gran Canaria förrförra veckan upplevde säkerligen att det va nå djävulskt varmt. Eller så tänkte ni kanske inte på det eftersom ni kom mitt i värmeböljan och inte kände skillnaden från innan. Ja faktum är att det kom in en rejäl våg Calima som höjde temperaturen med mer än 10 grader i skuggan.

Det va främst torsdagen den 11e april som i min bok kommer att gå till historien som dödens dag. Inte nog med att Caliman låg tjock som en matta utanför dörren. Dessutom hade den tagit med sig ett rejält värmepaket som tog Gran Canaria i ett järngrepp. Det va riktigt vidrigt faktiskt måste jag säga. Jag låg sjuk med feber och huvudvärk och behövde således inte gå ut och tur va väl det för det va banne mig som en ugn där ute. Och det blev nästan som en ugn inne också. Det va en jäkla tur att det fanns AC alltså. Det är inte superkul att ligga med över 38 graders feber när det är lika varmt i rummet man befinner sig i. Ja över 38 grader i skuggan mätte man upp till på sina håll på ön och Kanarieöarna tog alla tio i topp platser över de varmaste ställena i Spanien under den dagen.

Tur som är så varade det inte så länge. Det va några dagar av Calima och värme men sen va det back to basics igen. Hälsodepartementet på Kanarieöarna utfärdade till och med en orange varning på grund av de höga temperaturerna och den väldigt ohälsosamma Caliman som mätte snudd på 250 på vissa ställen på Gran Canaria den dagen. Och med tanke på att gränsen för mycket ogynnsam börjar på 150 så förstår ni ju hur dåligt det va.

Men men, så är det på Gran Canaria. Man får ta det onda med det goda och tvärt om. Det är lite mer calima på vintern och på vårkanten när vindarna kommer från Sahara i sydost. Man får bara hacka i sig det. Det går ju trots allt över efter några dagar. Det gjorde även febern och huvudvärken så nu är vi game igen!

Snudd på 40 grader i skuggan på Gran Canaria nyligen.

Livräddarna på Gran Canaria lider av dåliga arbetsvillkor

Du som har hängt med ett tag här i podden har säkert redan lagt pusslet, lagt ihop ett och ett och fått det till tre och förstått att det faktiskt sker en hel del olyckor på den här ön. Särskilt i vattnet. Och det är ju inte så konstigt när man tänker på det. Många av turisterna som kommer hit är lite äldre och kanske inte alltid lika virila som man va en gång i tiden. Balansen är inte tiptop längre och man kanske dessutom har lagt på sig lite fler kilon sen man tog sin första passbild. Det är ganska normalt. Och då är det inte konstigt att det sker olyckor på sina platser. Och en olycksdrabbad plats där man ska ta det lite extra försiktigt det är stranden. Vågorna kan vara förrädiska och strömmarna på botten kan överraska den mest vältränade om det vill sig illa.  Tur ä väl att det finns livräddare på många stränder på Gran Canaria. Eller ja, hur va det nu med det där igen?

Ja faktum är att livräddarna på Gran Canaria är mycket missnöjda med sina villkor och har meddelat att dom inte drar sig för att gå ut i strejk om det skulle behövas. Varför då tänker du? Jo av flera anledningar faktiskt.

Jag vet inte hur observant du är över säkerheten när du besöker en strand. Kanske är det mest fokus på att ta av sig kläderna så smidigt som möjligt så att ingen råkar se familjejuvelerna. Kanske håller du på att svettas ihjäl och kan inte vänta tills du får av dig den svettiga tröjan och får svalka din bleka lekamen i Atlantens saltlösning. Kanske är det en kombination av dessa som gör att du inte reflekterar över vart livbojen finns, vart livräddaren sitter och vad det är för flagga på stranden just nu. Du är inte ensam.

Men nästa gång du besöker stränderna på Gran Canaria så kan du på sina håll se att flera av livräddartornen är i väldigt dåligt skick. Och på sina håll, i Playa del Ingles tex, sitter det enbart en livräddare på kanske 4000 soldyrkare. Detta skriver Canarias7. Så vad livräddarna kräver är att uppdatera faciliteterna på stränderna, lösa personalunderskottet och få sina löner tryggade.

Den här dåliga kombinationen av brister har skapat en stor stress och ångest hos många livräddare och gjort att många mer eller mindre har gått in i väggen och vart tvungna att sjukskriva sig från jobbet.

Om jag förstår det hela rätt så har Röda Korset haft kontrakt på att tillhandahålla livräddare på de flesta stränderna på ön men det kontraktet gick ut 2018 och sen dess har det i princip bara löpt på. Men med stor osäkerhet och oro. En rådman försäkrar att regeringen jobbar för att uppdatera kontraktet och tjänsten och menar att det kommer att bli bättre. Att man kommer att dubbla den årliga budgeten från 600 miljoner euro till 1,3 miljoner euro, att man kommer höja lönerna med runt 30% och att man troligtvis kommer att dubblera antalet anställda.

Ja vi håller tummarna för att livräddarna på Gran Canaria får en tryggare anställning och större lön för mödan. För en sak är säker. Och det är att dom behövs!

23 000 kvm köpcentrum planeras i Playa del Ingles

I förra avsnittet av Gran Canaria Podden som hette något i stil med ”Vilka är dom bästa klubbarna för yngre på södra Gran Canaria?” så fick Playa del Ingles sig en liten känga och liknades vid tempelruinen i Djungelboken och många va ni som höll med om att Playa del Ingles har sett sina bättre dagar och att något borde göras för att piffa upp stället igen.

Och för den som håller med om detta kan jag meddela att det händer lite. Det finns lite i pipen. Och det allra senaste är att man planerar att bygga ett köpcentrum i den norra delen av Playa del Ingles. Dvs norr om vägen GC500 som går igenom hela stan.

Det är en stor tomt där som vetter precis mot GC500 som står tom. Ni vet om man ska till Lidl och svänger in vid Burger King för att sen åka nerför backen. Precis efter rondellen där man kan svänga höger ut på GC500 eller vänster in mot San Fernando alternativt rakt ner till Lidl. Typ där ligger tomten. Det är där det går en lång jäkla mur runt hela balunsen och man ser som ingenting in där.

Där man alltså vill bygga ett köpcentrum på över 55 000 kvadratmeter fördelat på fyra underjordiska våningar och två våningar högt över mark. Den kommersiella ytan beräknas landa på runt 23 000 kvm. Bland annat kommer köpcentrat att inhysa en stormarknad på över 6000 kvm. Och de övriga 3 våningarna under jorden kommer att bli parkeringar. Det som väntar nu är att projektet väntar på att få sitt kommersiella tillstånd och får dom det så är nästa steg bygglov.

Det blir spännande att se hur det blir med det framöver. Blir det av så räknar man med att det kommer att skapa över 500 jobb. Och det är ju alltid välkommet!

10-åring säljer majblommor för att kunna åka till Gran Canaria och äta vårrullar

Ni som har följt podden ett tag har säkert snappat upp att jag har en bakgrund som affärsutvecklare och egenföretagare. Och det finns få saker i den här världen som väcker så goa känslor i mig som när jag ser eller möter unga företagsamma människor. Ungdomar som har fattat att man är sin egen lyckas smed. Att ingenting kommer gratis men att livet kan bli precis vad man vill om man bara ger sig fan på det och anstränger sig lite för att komma dit.

Och häromdagen när jag scrollade runt på Facebook så såg jag ett inlägg från en pappa som la upp ett foto på sin son Kevin som är 10 år och som säljer majblommor. Och det som är lite speciellt med Kevin är att han, inte bara säljer majblommor för att stötta fattiga barn, han säljer även säljer majblommor för att spara ihop pengar för att kunna göra en resa i vinter. Och det är inte vilken resa som helst som Kevin vill göra. Nej Kevin vill, så klart, åka till, vårt älskade Gran Canaria!

Vilken cool kille alltså. 10 bast och så målmedveten och redan en Gran Canaria-älskare. Kanske världens yngsta Gran Canaria-älskare, vad vet jag. Jag kände bara att det här måste jag få höra lite mer om så jag tänker att vi ringer upp Kevin och tjötar lite…

*samtal med Kevin. För att lyssna, klicka på play högst upp på denna sida*

Jamen. Där hörde ni kanske världens yngsta Gran Canaria-älskare Kevin från Nora i Sverige alltså.  Inte superlångt från mina hemtrakter Köping faktiskt. Jag skulle gissa att Nora ligger kanske 8 mil rakt västerut från Köping eller så.

Jag blev först lite förvånad när han svarade att han säljer majblommor för att hjälpa fattiga barn men jag tänker att det säger en hel del om Kevins inställning och stora hjärta. Han säljer främst majblommor för att hjälpa andra och i andra hand för att ha råd att göra en resa till Gran Canaria. Fint tycker jag!

Så, har du inte köpt majblommor än i år och vill hjälpa fattiga barn och samtidigt stötta den aspirerande egenföretagaren Kevin så att han når sitt sparmål och ha råd att åka en sväng till Gran Canaria i vinter för att käka vårrullar så surfa då in på https://majblomman.shop/kevin-97 och lägg en beställning på ett par stycken majblommor till dig och din familj och vänner vetja.

Och är det så att du råkar bor i Nora med omnejd så vet du vad som gäller. När Kevin knackar på så öppnar man och så köper majblommor så det står härliga till.

Vi håller alla tummar för att Kevin lyckas nå sitt mål och jag tycker den här typen av företagande är det bästa som finns. När unga gör gott och samtidigt tjänar lite pengar. Det är en fantastisk bra kombination som ska uppmuntras av oss vuxna tycker jag.

Så, lycka till Kevin! Håll oss uppdaterade om hur det går med majblommeförsäljningen. Kanske kan vi göra en uppföljning om två veckor igen i nästa avsnitt av Veckans Gran Canaria Nyheter för att höra om du nådde ditt mål eller inte.

Sport på Gran Canaria

Då mina vänner va det dags att ta en liten snabbkik på sporten. Vi följer ju Gran Canarias fantastiska basketlag CB Gran Canaria och fotbollslag UD Las Palmas som båda spelar i spaniens högsta ligor.

Vi börjar med fotbollen. UD Las Palmas har spelat två matcher sen vi tjötade sist. En mot Sevilla på hemmaplan som vi tyvärr förlorade med 2 mål mot noll.

Den andra matchen va mot Celta Vigo och där förlorade vi med 4-1 på bortaplan.

Mja, surt sa räven. Två tunga förluster i rad här. Men trots detta ligger UD Las Palmas kvar på en 12e plats i ligan. Etta ligger Real Madrid, tvåa ligger Barcelona och trea ligger Girona.

Så basketen då. Även här har det spelats två matcher sen sist och här har det gått desto bättre. Den första matchen va mot MoraBanc Andorra på hemmaplan och där fick Andorra på tassen med 97-92. Snyggt!

Den andra matchen va på bortaplan mot Bragoán och även där vann CB Gran Canaria med 77 mot 70. Med dessa två vinster håller sig CB Gran Canaria fast ordentligt i sin 6e-plats i ligan. Etta just nu ligger även här Real Madrid, tvåa ligger Unicaja och trea ligger Barcelona.

Väder på Gran Canaria

Så dags att kika på lite väder också. På södra Gran Canaria ser det ut att bli bra väder i stort sett tio dagar framöver. Vi snackar temperaturer på runt 16-17 på nätterna och runt 22-23 på dagarna. Det som sticker ut är nu på onsdag då temperaturen kan gå hela vägen upp till 27 grader i skuggan. Och sen är det söndagen om en vecka där det eventuellt blir lågra millimeter regn. Meeeeen förmodligen blir det inget regn. Det är lång tid till dess och mycket hinner ändras. Det har vi ju lärt oss.

På norra Gran Canaria i Las Palmas kan vi förvänta oss ungefär samma väder och temperaturer om än lite molnigare om dagarna eventuellt. Allt precis som vanligt med andra ord. Viss risk för regn på måndag, fredag, lördag, söndag och måndag men än så länge ser det ut att bara bli lite stänk så ingen större ko på isen med andra ord.

Calima

Vi tar som vanligt en liten kik på calimafronten också. Det ser faktiskt riktigt bra ut en vecka framåt. Det är på tisdag som det eventuellt kryper upp något över 50 som anses vara bra luft kvalitet. Då får vi ett värde mellan 50 och 100 men det är ju fortfarande ingen större fara. Så fri hopp och lek en vecka framöver alltså. Men som vanligt. Håll lite koll i din luftkvalitetsapp. Det svänger i bandy och en calima kan komma plötsligt så det gäller att hålla koll och anpassa sig lite.

Och med det mina vänner hoppas jag att ni känner er mätta och belåtna. Det är dags att än en gång duka av nyhetstapasbuffén och ta tag i disken. Känner ni att ni inte kan få nog av nyheter från Kanarieöarna i allmänhet och Gran Canaria i synnerhet så lyssna gärna på tidigare avsnitt av Gran Canaria podden eller surfa in på Canariajournalen.se eller .no. Där hittar du massor av nyheter från dom lyckliga öarna på både svenska och norska.

Annars får jag bara tacka för att du lyssnar och tack alla ni som är så gulliga och lämnar fina betyg på Gran Canaria Podden på Spotify och i era podd-appar. Det värmer mitt hjärta och det gör ju att fler skandinaver hittar hit och får ta del av den här kunskapsbanken som vi bygger om allas våran favoritö Gran Canaria.

Ta hand om er därute. Ta det lugnt i vattnet som sagt och ta det varsamt om ni ska upp och gå i bergen. Se till att någon vet vart ni är och ta med er en telefon så att det går att nå er. Och använd för bövelen solkräm. Solen börjar bli stark nu såhär på vårkanten.

Sist men inte minst. Gör som tusentals andra och följ Gran Canaria Podden i din podcastspelare så att du får upp en notis direkt när nästa avsnitt släpps. Då får du ju höra om två veckor hur det gick för Kevin och hans försäljning. Och på tal om det. Köp gärna några majblommor av Kevin. Det är bra för fattiga barn och det är bra för en ung och driven grabb. Jag lägger ut länken i beskrivningen till det här poddavsnittet för er som är intresserade.

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!