Nu kommer ny säsong av Gran Canaria Podden!

Klicka nedan för att lyssna på detta avsnitt på Spotify:

Klicka nedan för att lyssna på detta avsnitt direkt i din webbläsare:

Hola señoras y señores och varmt välkomna ska ni vara till en ny säsong av Gran Canaria Podden. Jag som med varsam hand styr det här skeppet heter som vanligt  Patrik ”Putte” Appelquist och oavsett om ni sitter hemma i Grebbestad och mumsar ostron eller om ni sitter i husbilen i norra Frankrike och dricker champagne på väg ner till Gran Canaria – varmt varmt välkomna tillbaka till ytterligare en säsong av Sveriges varmaste podcast – Gran Canaria Podden! 

Innan jag drar igång så vill jag bara tacka alla ni tiotusentals lyssnare som lyssnade på podden under förra säsongen. Redan första säsongen hade Gran Canaria Podden, enligt Spotify, fler lyssnare än 99% av alla andra podcasts i hela världen. Det är inte dåligt det! 

Och tusen tack till alla er som mailat in och frågat när podden är tillbaka igen och som tipsat om olika ämnen och saker att ta upp. Det har vart otroligt fint att läsa och det har verkligen peppat mig inför den här säsongen av podden. Och slutligen ett stort tack till alla er som delar podden och poddavsnitten till alla era vänner på Facebook och i era sociala kanaler så att podden blir större. Det är på riktigt tack vare er som jag har möjlighet att fortsätta att göra det här och podden kan leva vidare. 

Självklart kommer som vanligt alla avsnitt av podden även att släppas i textform på www.GranCanariaPodden.se så föredrar du att läsa på din dator, surfplatta eller mobiltelefon så är det bara att surfa in där. Nej nu kickar vi igång den här gamla skutan igen! 

Det är, mina vänner, den andra oktober och solen lyser, fåglarna kvittrar och det är 33 grader varmt på Gran Canaria. Och det har gått några månader sedan vi hördes sist. En hel sommar för att vara exakt. Som jag har saknat att tjöta med er och som jag hoppas att ni har haft det kanon även om halva sommaren regnade bort. För så blev det för mig I alla fall. Maj och juni va ju kanon, nästan lite för bra. Mina vänner med hästar och lantbruk bad till vädergudarna om regn och jag minns att även jag själv vid ett svagt ögonblick önskade att det skulle få falla lite väta från skyn. OM jag fick ångra det. När det väl kom regn så slutade det inte regna på 8 veckor istället. Det blev inte så mycket motorcykelkörning den här sommaren kan jag ju säga. Jag drog mest runt i husbilen och hälsade på vänner, familj och bekanta runt om i Sverige. Men det är väl som Tomas Ledin säger – det mesta regnar bort. 

Nåväl, vi ska inte va surmule och hänga läpp för det. Vi vet ju bättre. Vi vet att gräset är grönare på andra sidan Atlanten. Eller ja, kanske inte på södra delen av ön för där är det ju mest brun öken, men….ja ni fattar poängen. Vi som vart med lite i gemet vet att solen lyser oftare och starkare på Gran Canaria och dom som är riktigt rutinerade har ju redan fixat med flygbiljetter och båtbiljetter för att ta sig hit inom kort. Visst är det härligt att inte behöva få ångest över en pissig sommar? Vet man att man kommer att få ett par veckor eller kanske till och med ett par månader av sommarvärme på Gran Canaria så spelar det som ingen roll om hälften regnar bort. 

Jag va faktiskt nere på min favoritstrand ”Amadores” häromdagen för att kolla läget och ta säsongens första dopp. Och mycket riktigt: här och där va det lite svenskar och norrmän som redan hittat hit för vintersäsongen. Dom poppar upp som vita fingersvampar på stränderna så här års och om någon månad så kan man inte längre gå runt och snacka skit om folk på sitt modersmål för då blir det precis som alla disneyfilmer back in the days innan vi lärde oss engelska i norden dvs: ”alla talar svenska”. 

Den här gången tog jag motorcykeln från Sverige ner till Gran Canaria. Det är andra gången jag gör den resan faktiskt. Eller tredje om man räknar med den gången i våras då jag körde en mini-van med taktält hem. Första gången va i alla fall för två år sedan. Då tog det 7 veckor och jag bodde hos vänner och bekanta och hos couchsurfare och vänliga motorcyklister som bjöd in mig till deras hem. Då siktade jag på den spanska östkusten och körde hela östkusten och sydkusten och tog färjan från Huelva. 

mc till gran canaria

Förresten, för den som inte vet vad couchsurfing är för något så kan jag säga det att det är en app ungefär som AirBnb där man kan leta boende rumt om i världen när man reser. Med den enda skillnaden att du oftast får låna en soffa eller en extrasäng och att personen som du får låna soffan av är hemma och att det hela är helt gratis. Personligen älskar jag at använda couchsurfing för det gör att man träffar ”locals” i det området man tänkt resa i och det finns sällan några bättre guider än dem. Så man kan säga att det är en app för resenärer av resenärer.  

Hur eller hur så gjorde jag årets motorcykelresa till Gran Canaria lite annorlunda än den förra. Man må ju förnya sig emellanåt och omväxling förnöjer säger de som vet. Den här gången valde jag därför att ge mig ut lite mer i spenaten och se lite mer av naturen mellan Sverige och södra Spanien så därför tog jag med mig ett tält, en sovsäck, ett liggunderlag, ett gasolkök och ett par foppatofflor och drog iväg från Småland.

motorcykel och tält till gran canaria

Resan tog allt som allt 14 dagar och denna gången körde jag igenom i princip i mitten av Spanien istället för kustvägen. Det va en ganska häftig krydda på moset måste jag säga. Jag va ett med elementen i princip hela resan. Från att jag vakade i tältet på morgonen till att jag gick och la mig i tältet på natten igen. Och det va lite spännande att leta tältplatser också. För det är ju inte i Tyskland, Frankrike och Spanien som det är i Sverige med allemansrätten tyvärr. Jag stötte på både enorma vildsvin och spanska poliser när jag gömde mig i skogarna med motorcykeln. Det va en riktigt häftig upplevelse hela resan. Men men, nog om det. Det kommer troligtvis ett avsnitt lite senare som handlar om just det. Att köra motorcykel från Sverige till Gran Canaria. Så håll ögon och öron öppna och glöm för bövelen inte att följa Gran Canaria Podden i din podcastspelare. Då får du ju upp en liten trevlig notis när nästa avsnitt släpps. Så behöver du inte oroa dig för att missa något.  

tält och motorcykel till gran canaria

För övrigt får ni jättegärna fortsätta att skriva in till mig och önska ämnen som ni tycker att jag bör ta upp i podden. Ni hör som vanligt av er till putte@grancanariapodden.se. Jag har ett avsnitt på gång som handlar om svenskar och norrmän som blivit utsatta för någon typ av brott på Gran Canaria. Det kan handla om rån, misshandel, tjuveri, lurendrejeri eller vad som egentligen. Skriv in din berättelse till mig så tar jag med det i podden. Tack! 

Blir det något nytt i denna säsong av Gran Canaria Podden? 

Ja absolut. Den här säsongen har jag lite nya roliga idéer på gång. Lite nya typer av avsnitt kan man säga. Ja, jag tror att ni kommer att gilla det. Jag kan inte gå in på några detaljer just nu utan den som lyssnar får höra helt enkelt. Självklart kommer jag att fortsätta att berätta om tips och tricks och tips på ställen att besöka och berätta mer om öns historia osv så den som har uppskattat det kommer inte att bli besviken. 

 

Och med det mina vänner hoppas jag att ni är lika peppade som jag på en ny säsong av Sveriges varmaste podcast. Tack för att du har lyssnat på dagens avsnitt och jag hoppas att vi hörs i nästa inom kort. 

Ok amigos, que tengan un buen dia. 

Hasta luego. 

Ciao!