Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt direkt i din webbläsare:
Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt på Spotify:
Hola señoras y señores och varmt välkommen ska du vara till Skandinaviens varmaste podcast – Gran Canaria Podden. Oavsett om du är ute och promenerar på Steningedalsleden i Märsta eller om du är ute och spatserar på stranden i Playa del Ingles med en glass i näven – varmt välkommen hit!
Jag som med en stor portion passion driver den här gamla skutan heter som vanligt Patrik ”Putte” Appelquist och idag tänkte jag att vi ska snacka om någonting som väldigt många människor där ute i världen är rädda för. Nämligen ormar. Ja vi ska närmare bestämt prata om ormen på Gran Canaria som man samlar in tusentals exemplar av varje år.
Vad är det här för orm egentligen? Ringlar dom runt på sanddynorna i Maspalomas och mellan husen i Puerto Rico? Är dom giftiga? Och varför fångar man in dom?
Om detta mina vänner, ska vi snart bli varse!
Ja den här lilla krabaten heter Kalifornisk kungssnok och som ni hör på namnet så är den inte från Gran Canaria från början utan precis som det låter som från Kalifornien i USA men finns även i Mexiko och är en av de vanligaste ormarna i Nordamerika.
Hur kom den Kaliforniska kungssnoken till Gran Canaria då?
Ja man är rätt säker på att den kom till ön på 90-talet via människor som antingen släppte ut dom eller hade dom som husdjur och att dom rymde. Den här ormen har vart och är ett populärt husdjur eftersom den har fina och varierande färger och sägs ha ett bra temperament.
Första exemplaret av ormen hittade man år 1998 i Telde kommun och sen dess har ormen spridit sig över i princip hela ön men hittas primärt i Telde, Santa Brigida, Valsequillo och San Mateo och den gillar att vara i både jordbruksmiljö och förortsmiljö.
Vad är problemet med den här ormen då?
Jo kruxet med den här ormen är att den är invasiv. Den hör inte till den Gran Canariska faunan. Och varför är detta ett problem då? Jo för den älskar nämligen att äta endemiska ödlor. Dvs ödlor som bara finns på Gran Canaria och som dessutom är utrotningshotade. Det är ju en typiskt obra kombination va.
Och den här ormen trivs, precis som vi skandinaver, skitbra här på ön och den förökar sig nå grönjävligt. Ja det sistnämnda kanske inte vi Skandinaver pysslar så mycket med just här på ön i och för sig, med tanke på att medelåldern är runt 60 år.
Men hur eller hur. Den här ormen har, liksom vi skandinaver, inga naturliga fiender här på ön och det goda klimatet och den enorma tillgången till mat har gynnat dess utbredning över ön.
Vad gör man åt det här problemet då?
Ja för att rädda ödlorna och återställa balansen i naturen så började man 2007 med att jaga den Kaliforniska kungssnoken. Vissa år har man haft över 40 människor anställda som jagar orm från morgon till kväll och de senaste åren har de hittat ungefär 2000 ormar per år. Den här jakten pågår oftast mellan mars och augusti eftersom ormen är som mest aktiv mellan mars och juli ungefär. Även invånare kan rapportera in och fånga ormarna och det tycks dom va duktiga på.
Totalt har man fångat in (i skrivande stund) 16 832 ormar och 7 877 av dessa har invånare rapporterat in eller fångat.
Behöver man vara rädd för dom här ormarna då?
Nej för det första är inte den kaliforniska kungssnoken giftig och för det andra så är dom extremt skygga så det är väldigt få människor som sett ormen ute i det vilda. Det är knappt så att människor som spenderar de flesta av dygnets ljusa timmar i naturen har sett dom.
Vad kan man göra om man ser en kalifornisk kungssnok då?
Ja skulle du mot förmodan springa på en sån här liten rackare så kan du ringa på 0034608 098 296 eller skriva till dom på WhatsApp. Numret går till projektet som fångar in ormarna som heter hashtag #STOPCULEBRAREAL
Och med det mina vänner hoppas jag att jag har svarat på alla tänkbara frågor kring den invasiva ormen, den kaliforniska kungssnoken. Ni behöver således inte oroa er ett skvatt för att träffa på Sir Väs kusin på er semester till ön som vi alla älskar så mycket. Och skulle ni ha sån otur att ni stöter på en och dessutom lyckas bli biten av den så vet ni att den alltså inte är giftig. Så ingen ko på isen.
Jaha, det blev ett lite kortare avsnitt idag. Kort men gott. Hur eller hur är det alltid lika trevligt att tjöta med er och ni ska ha stort tack för att ni lyssnar!
Fortsätt att höra av er. Det är jättekul när ni skriver in och berättar om ditten och datten om Gran Canaria och era erfarenheter här på ön. Skulle du mot förmodan snubbla på en orm eller något annat konstigt på ön så får du jättegärna höra av dig till mig på putte(snabela)grancanariapodden.se
Följ podden i din podcastspelare så att du inte missar nästa avsnitt och gå gärna in och häng på Gran Canaria Poddens Facebooksida. Där läggs lite annat material upp och där blir monologen en dialog och det är ju förbaskat trevligt.
Ok amigos, que tengan un buen dia.
Hasta luego.
Ciao!