Klicka här nedan för att lyssna på poddavsnittet på Spotify:
Klicka när nedan för att lyssna på poddavsnittet i din webbläsare:
För att lyssna på detta poddavsnitt via Apple Podcasts:
Hola señoras y señores och varmt välkomna ska ni vara till Gran Canaria Podden. Oavsett om ni dricker fruktiga drinkar på en fest på en katamaran utanför Puerto Rico på Gran Canaria eller om ni glider runt på en scooter i Boden och längtar efter att komma in till en kopp varm choklad – varmt välkommen till Sveriges varmaste podcast.
Jag som sitter här och svettas framför micken heter Patrik ”Putte” Appelquist och på tal om värme. Begår man ett brott så finns det bara två utvägar. Antingen kommer man undan med det eller så får man det hett om öronen och åker dit för det man gjort och får sona sina synder. Och i förrförra avsnittet utfärdade jag en grov varning för ficktjuvar som härjar på Playa de Amadores och Puerto Rico och kanske speciellt på promenaden som förbinder de två superpopulära badorterna. Tyvärr, måste jag säga, så har jag, sen jag släppte det avsnittet, sett inlägg på Facebook från minst två skandinaviska turister som blivit utsatta för dessa klåpare. Har du inte lyssnat på det avsnittet så rekommenderar jag att du gör det. Där finns både signalement på skurkarna och deras tillvägagångssätt beskrivet så att du ska veta vad du ska se upp för. Dela gärna inlägget så att fler skandinaviska turister får upp ögonen för vad som sker där just nu.
Min magkänsla säger mig fortfarande att det är en liga som just nu fokuserat sig på turister vid just Playa de Amadores och Puerto Rico. Men det återstår att se. Jag hoppas att polisen lyckas gripa skurkarna och återställa ordningen och lugnet som, åtminstone jag, upplevt har befunnit sig där tidigare. Och skulle det va så att polisen lyckas gripa bovarna så finns det ju en chans att de åker på en betald långsemester till betongbunkern.
I Spanien kan man få fängelse från 6 till 18 månader för stöld om värdet på det stulna föremålet överstiger 400 euro. Och med tanke på vad dagens mobiltelefoner kostar så är det ju inte orimligt att anta att de kan komma att dömas för en eller ett flertal stölder. Och skulle det bli så att det är en kriminell organisation vi har att göra med, som dessutom döms för flera stölder så finns det en chans att skurkarna döms för grov stöld och då pratar vi fängelse i 1 till 3 år.
Och detta leder oss osökt in på dagens fråga, nämligen:
Finns det fängelser på Gran Canaria och Kanarieöarna?
Om detta mina vänner, ska vi snart bli varse!
Där det finns pengar finns det kriminalitet och Gran Canaria och Kanarieöarna är inget undantag. Det är klart att det lockar opportunister som ficktjuvar och annat löst folk och det är klart att det inte är något som gynnar turismen. Men för semesteröar som Kanarieöarna, som till stor del lever av turismen, så är det så klart av högsta vikt att turisterna känner sig trygga och säkra. Gran Canaria och de övriga Kanarieöarna har ju ett varumärke och ett rykte som de må vara väldigt måna om för att behålla just turisterna.
Skulle turisterna plötsligt välja att inte åka till Kanarieöarna på grund av kriminalitet eller rykten om hög kriminalitet så skulle det ju vara ödesdigert för öarnas ekonomi. Se bara vad som hände under pandemin då turisterna minskade från 11,2 miljoner år 2019 till 3,9 miljoner år 2020. Vilket ledde till att öarnas BNP minskade med hela 18,1%.
Med det sagt är det förståeligt varför det inte sitter välkomstaffischer på Kanarieöarnas flygplatsen som skryter om deras fängelser. Och faktum är att, även om man letar, så finns det väldigt sparsamt med information att hitta om tukthusen i paradiset. Av samma anledning som stora klädföretag sällan skyltar med att de har tvivelaktig produktion i tvivelaktiga fabriker som släpper ut förorenat vatten i Bangladesh.
Men svaret på frågan om det finns fängelser på Gran Canaria och Kanarieöarna är: JA.
Det finns totalt 5 kriminalvårdsanstalter på Kanarieöarna. En på Teneriffa, två på Gran Canaria, en på La Palma och en på Lanzarote. År 2022 satt det totalt 3494 människor fängslade på dessa fängelser varav 219 av dem är kvinnor. Dvs 94% män och 6% kvinnor.
Fängelset på Teneriffa har 770 celler och ca 800 fångar, eller klienter som det heter nu för tiden.
Fängelset i Arrecife på Lanzarote har en kapacitet på 236 fångar men har i dagsläget ca 350 fångar.
Fängelset i La Palma är superlitet och ser i princip ut som vilket hyreshus som helst förutom järngallren för fönstren och har bara 12 celler och 3 stora rum med våningssängar där fångar sover ungefär som man gjorde eller gör i lumpen. År 2017 hade de 60 fångar där.
På Gran Canaria finns det två fängelser. Det ena ligger inte långt ifrån kusten strax söder om Las Palmas och heter Las Palmas I men kallas för ”Salto del Negro”. Vägen som leder fram till fängelset från kusten heter passande nog ”Calle Guantanamo” dvs ”Guantanamogatan”. I detta fängelse finns det en kapacitet för 606 interner men här sitter 730 människor fängslade.
Det andra fängelset på Gran Canaria heter Las Palmas II ligger vid Juan Grande, strax norr om Castillo del Romeral, ni vet där det finns lite naturliga pooler som jag har pratat om förut. Här finns det 1008 platser men vissa av dessa är slutna moduler så egentligen är kapaciteten 828 och de har ca 950 interner.
Som ni säkert redan räknat ut så är fängelserna på Kanarieöarna överfulla. Siffran från 2022 är den högsta sedan 2013 då 3813 människor satt fängslade på Kanarieöarna. Tydligen finns det en lag i Spanien om individuell användning av celler men denna lag följs uppenbarligen inte med tanke på hur siffrorna för antal fångar ser ut och hur stor kapacitet fängelserna har.
Men överbefolkning är inte den enda utmaningen som Kanarieöarnas fängelser tvingas hantera. Dessutom är kriminalvården på Kanarieöarna otroligt underbemannade. Det går 70-80 fångar per tjänsteman och Canarias 7 skriver att ”CCOO”, vilket är, om jag förstått det rätt, jämförbart med vad vi kallar för fackförbund i Sverige, har krävt mer personal till Kanarieöarnas fängelser som man menar har ett ”allvarligt underskott” och en extrem brist på tjänstemän.
Dessutom, på grund av att vi har med öar att göra, så är det svårt att förflytta fångar mellan öarna eller mellan öarna och halvön. Vilket i sin tur ger upphov till säkerhetsproblem och aggressionsproblem mellan fångar och tjänstemän som annars hade kunnat undvikas om det enklare hade gått att flytta fångar mellan olika fängelser.
Gran Canaria är också en port för papperslösa migranter. Dvs människor som rest in i ett land utan tillstånd eller som kommit in i landet lagligt och därefter förlorat sitt tillstånd att stanna kvar. Två tredjedelar av alla papperslösa afrikaner som kommer till Spanien kommer via Kanarieöarna. Detta anstränger så klart kriminalvården. År 2022 kom 15.500 papperslösa migranter till Kanarieöarna och då va det ändå en minskning med 25% från föregående år. Många av dessa papperslösa migranter kommer från Nordafrika och mängder av papperslösa migranter dör på den livsfarliga passagen över havet. Det finns mycket att prata om här och det är en ganska mörk historia men vi ska inte gå in mer på det nu. Det får bli ett avsnitt för sig var det lider. Glöm för bövelen inte att följa Gran Canaria Podden i din podcastspelare så får du en liten notis när nästa avsnitt släpps!
Och med det mina vänner hoppas jag att jag har besvarat frågan huruvida det finns fängelser på Gran Canaria och Kanarieöarna eller ej.
Jag vill påminna er om att vara uppmärksamma när ni befinner er runt Playa de Amadores och Puerto Rico framöver. Håll ögon och öron öppna. Håll koll på varandra och håll koll på dina väskor, påsar, plånböcker och mobiltelefoner. Gör det så svårt du bara kan för skurkarna så hoppas vi att dom antingen tröttnar eller att de åker dit så det sjunger om det och de får skaka galler på Las Palmas I eller Las Palmas II.
Ok amigos, que tengan un buen dia.
Hasta luego.
Ciao!