Är ”snötoppen” på Gran Canaria värd ett besök?

Klicka här nedan för att lyssna på detta poddavsnitt direkt i din webbläsare:

Klicka nedan för att lyssna på detta poddavsnitt på Spotify:

Klicka nedan för att lyssna på Apple Podcasts:

Hola señoras y señores och varmt välkomna ska ni vara till Skandinaviens i särklass varmaste podcast – Gran Canaria Podden. Oavsett om du just nu vandrar uppför Kebnekaise i Sverige eller Galdhöpiggen i Norge och undrar vad fasen du gett dig in på. Varmt välkommen hit.

Jag som håller låda och som med varsam hand och en stor portion passion styr den här gamla skutan heter som vanligt Patrik ”Putte” Appelquist. Och jag är väldigt glad att du är här och lyssnar. Oavsett om du är här för att du letar efter nya utflyktsmål på Gran Canaria eller om du är här bara för att förkovra dig och lära dig mer om kanarieön som vi alla älskar så mycket och som är så mycket mer än ”ona särvesa grande pår favår” och härliga stränder.

Ja för så är det ju faktiskt. Gran Canaria har ju en ganska fascinerande historia, titta bara på storyn om när Gran Canaria anfölls av 3000 arga brittiska pirater på 1500-talet som jag pratade om i avsnitt #41. Och ön erbjuder ju en mängd olika mikroklimat som i sin tur bidrar till en ganska fantastiskt varierande natur runt om på ön. Det kan ju i princip vara 30 grader plus och strålande sol på den södra delen av ön där det är mer eller mindre ökenlandskap samtidigt som det är molnigt och jäkligt och bara är ett par plusgrader i mitten av ön samtidigt som det är 20 grader och växlande molnighet på nordvästra delen av ön. SÅ, skulle det vara så att du råkar vara här på semester när du lyssnar på det här och plågas av vädergudarnas dåliga humör i form av regn och rusk eller något annat svenskt. Ja men ta då en liten kik på väderkartan över Gran Canaria och styr din kos mot solen. Jag vågar nämligen lova att solen skiner någonstans på ön och det behöver inte vara långt bort heller. Många är ni nog som landat med flyget på flygplatsen Las Palmas på Gran Canaria för att, när ni lämnat flyget, bli lite besviken över hur molnigt och tråkigt väder det är, för att sen, när ni kommit någon mil söderut, välkomnas av strålande sol och blå himmel. Det slår nästan aldrig fel! Gran Canaria har väder för alla.

Men Gran Canaria har inte bara väder för alla. Ön erbjuder även saker att göra för alla. Vill man ligga och lata sig i en solstol i en fjorton dagar så kan man göra det. Vill man vandra i en vecka så kan man göra det också och vill man besöka sevärdheter på dagen och bra restauranger på kvällen och swingersklubbar på natten så går det också bra. Och det va ju lite därför som jag startade Gran Canaria Podden för nästan tre år sedan. För att sprida information om hur man enklast hittar ett andra par som gärna delar kroppsvätskor. Eller jag menar…sprida information om hur mycket mer Gran Canaria är än det man ser om man bara hänger på stranden eller vid poolen på hotellet i söder. Och det är därför jag brukar tjata om att du som lyssnar ska hyra en bil eller allra helst en scooter och ta dig upp i bergen och utforska lite. Det finns i min mening inget bättre sätt att uppleva Gran Canaria än på just en liten scooter eller motorcykel. Och det är ju faktiskt så finurligt att man med ett B-kort får köra scooter som är på 125 kubik och som går i runt 90-100 kilometer i timmen här. Jajjemen så är det. Grattis alla ni som har b-kort och som länge drömt om att köra lite motorcykel. Nu har du chansen. Och det räcker gott och väl för att ta sig runt på ön kan jag lova.

Men, så. På tal om att utforska ön då. Det finns ju en bergstopp i princip i mitten på Gran Canaria som på svenska skulle kallas typ ”snötoppen”. Dom flesta av er har säkert hört talas om den men jag är inte lika säker på att dom flesta av er faktiskt har vart där. Kanske blir ni lite inspirerade att åka dit efter dagens avsnitt av Gran Canaria Podden.

Men finns det faktiskt snö där uppe? Hur hög är toppen egentligen? Hur tar man sig dit? Och är det värt att besöka den där snötoppen?

Ja om detta mina vänner, ska vi snart, bli varse…

Ja faktum är att det tog ganska lång tid innan jag själv besökte snötoppen. Eller ”Pico de las Nieves” som den heter på spanska. Och jag vet inte varför det blev så egentligen. Jag tror inte att det va förrän andra vintern på ön som jag fick tummen ur och tog motorcykeln för att besöka stället. Jag vet att jag redan första året va på väg dit med några vänner som hade hyrt scooter men jag vill minnas att vädret va lite taskigt. Det va dimmigt och fuktigt och faktiskt ganska rejält kallt. Mina orutinerade vänner hade ju brassat upp för berget iklädda enbart shorts, linne och flipflopps. Och jag hade eventuellt glömt att informera om temperaturskillnaderna. Så när temperaturen sakta sjönk från 32 grader i solen till 5 grader i skuggan så dog deras redan ganska små skandinaviska vikingar och vi fick lov att vända om. Vi va inte långt borta från toppen men här på Gran Canaria kan det ta ganska lång tid att bara köra ett par kilometer eftersom vägarna ibland är som serpentinvägar som man inte kan köra så fort på i svängarna. Samtidigt är det ju dom vägarna som är allra roligast. Särskilt när man kör motorcykel eller scooter så klart. Det går höger, vänster, höger, vänster om vartannat och det känns nästan som att man är på en racingbana. Fast med extremt dålig sikt och mötande bussar då. Så man får vara försiktig.

Motorcykel och scooter i vackra bergen på Gran Canaria!

Men är du nyfiken på hur det är att köra motorcykel på Gran Canaria så kan jag varmt rekommendera dig att lyssna på avsnitt #28 som heter ”Hur är det att köra motorcykel på Gran Canaria”. Där går jag igenom lite saker som kan va bra att tänka på när man kör hoj här, för det är lite annat än hemma i Skandinavien, och även sånt som kan va bra att tänka på om man ska hyra motorcykel här osv. Och skulle det va så att du kommer hit för att köra lite hoj så hojta till så tar vi en tur tillsammans i bergen. Förra året körde jag en sväng med SMC (Sveriges Motorcyklister) när dom va här och njöt av vägarna i en vecka. Det va kul. Det va rätt bra fart på gubbarna måste jag säga. Dom ”låg på” som man säger. Och det gick ganska bra förutom en kille som råkade tappa hojen i marken. Men det blev bara lite kosmetiska skador så det va okey. Det är sånt som händer.

En dag med Sveriges Motorcyklister SMC på Gran Canaria!

Men men. Nog om motorcyklar nu! Vi ska snacka om något annat som är toppen och det är ju snötoppen Pico de las Nieves på Gran Canaria som ligger i mitt i öns hjärta och är som gränsen mellan ett helt gäng kommuner som möts precis där. Vet ni förresten vilka berg som är de högsta i Sverige och Norge? Ja man fick ju lära sig i skolan att det högsta i Sverige är sydtoppen på Kebnekaise med sina 2095,6 meter men faktum är att Sverige fick en ny högsta punkt 2019 när forskare vid Stockholms universitet lyckades mäta Kebnekaises nordtopp till 2096,8 meter. Ja så kan det gå. Världens beskaffenhet förändras i takt med att ny teknologi utvecklas som gör att vi bättre kan förstå vår omvärld. Fakta är bara fakta så länge den inte har överbevisats. I Norge är såvitt jag vet Galdhöpiggen med sina 2469 meter fortfarande högst.

Tror du att Pico de Las Nieves på Gran Canaria är högre eller lägre än Kebnekaise och Galdhöpiggen då? Mmmm faktum är att skillnaden inte är sådär superstor. Men faktum är att Pico de las Nieves på Gran Canaria är 147,6 meter lägre än Kebnekaise och mäter in sig på 1949 meter över havet. Det är inte fy skam för en sån liten ö. Det är en ganska trevlig höjd det. Många av er som lyssnar nu undrar säkert om Pico de las Nieves kanske till och med är högre än Teneriffas vulkan Teide men så är inte fallet. Teide är faktiskt Spaniens högsta topp och mäter hela 3718 meter över havet. Teide på Teneriffa är alltså hela 1769 meter högre än Pico de las Nieves på Gran Canaria och slår både Sveriges Kebnekaise och Norges Galdhöpiggen på fingrarna. Men på Teide har jag faktiskt fortfarande inte varit. Jag har länge tänkt att man borde ta motorcykeln på färjan över dit på ett litet äventyr. Vi får se om det går att klämma in det i vinter. Det är ju trots allt världens tredje största vulkan. Den må man ju syna på nära håll tänker jag.

Men är Pico de las Nieves Gran Canarias högsta punkt då? Svaret på den frågan är ”njaaaee”. Traditionellt sett så har den här snötoppen ansetts vara den högsta toppen på Gran Canaria MEN, precis som i fallet med Kebnekaise så har man på senare år uppmätt en högre topp som ligger ett stenkast bort, nämligen Morro de la Agujerada, som är runt 1957 meter över havet. Och jag säger ”runt” för det cirkulerar ett gäng olika siffror på den här toppen och GranCanaria.com som drivs av Turismo de Gran Canaria säger att Morro de la Agujerada är 1961 meter. Och om så är fallet så slår den ju Pico med runt 12 meter.

Mirador Pico de las Nieves

Är det värt att åka till Pico de las Nieves på Gran Canaria då?

Det beror så klart helt på hur man är som person och vad man uppskattar och inte. Men Pico de las Nieves är en väldigt populärt turistmål och jag älskar ju vacker natur och jag älskar utflykter på motorcykel så jag njuter ju både av resan och målet kan man säga. Så personligen skulle jag säga att Pico de las Nieves absolut är värt ett besök. Utsikten där uppe är ganska magnifik faktiskt. Man kan se ända till Las Palmas i norr, Maspalomas sanddynor i söder och Teide på Teneriffa. Man ser dessutom stora delar av ön som deklarerats som biosfärreservat av UNESCO. Detta för att bevara den biologiska mångfalden och skydda de unika växt- och djurarterna men även den lokala kulturen och traditioner.

Utsikten från Pico de las Nieves. Man ser Roque Nublo och ”la rana framför den.

När jag va där så va det lite Calima i luften men inte ett moln på himlen så man såg ändå relativt långt. Och kanske tänker du då att du gärna skulle vilja tima in en molfri dag för att besöka Pico de las Nieves. Men jag ska säga dig att det absolut inte är ett måste. Visst är det häftigt att se så långt och liksom få en överblick över hela Gran Canaria MEN jag skulle vilja påstå att upplevelsen kanske till och med blir ännu häftigare om det är molnigt. För då ligger molnen som ett hav under dig. Ja det är sant. Jag har än så länge bara sett det på bild men det ser riktigt häftigt ut. Det ser ut som att man är ovanför molnen. Och, ja det är man ju faktiskt och Pico de las Nieves förvandlas liksom till en liten ö på en ö i ett hav av moln och det är rätt fräckt asså. Jag ska se om jag inte hittar ett foto på det och om jag gör det ska jag lägga ut det på GranCanariaPodden.se under det här avsnittet. Så gå in och kolla där sen om du är nyfiken. Eller googla ”pico de las Nieves clouds” så borde du få upp en bild som visar hur vackert det är.

Tyvärr va det en hel del dis när jag va på Pico de las Nieves som du ser.

Men samtidigt ska jag passa på att säga det att jag, av en anledning, inte har vart tillbaka på Pico de las Nieves sen jag va där första gången och jag skulle nog säga att det mestadels beror på att det är en bra bit dit och att jag som aldrig har vägarna förbi just där. Och trots att det är vackert där uppe så är det kanske ingen ”super-wow-upplevelse”. Men det är ett perfekt utflyktsmål om man ändå är i krokarna och besöker Roque Nublo och liknande som inte ligger jättelångt ifrån. Man kan med fördel besöka båda dessa under samma dag skulle jag säga. Bästa sättet att uppleva Pico de las Nieves skulle jag säga är att sätta sig där på toppen och avnjuta en välpackad matsäck. Mat smakar ju alltid bättre i naturen och kanske är det så att den smakar ännu lite bättre på 1949 meters höjd ovanför molnen bland väldoftande solvarma svartbrända tallar och gott sällskap. Mmm, det är inte kattskit det. Fasen när jag sitter här och pratar om det så blir jag faktiskt jäkligt sugen på att åka upp igen. Kanske skulle jag försöka tajma en molnig dag där uppe i vinter någon gång. Ja det får nog fasen bli så känner jag. En fet matsäck på det så!

Vad finns det annars där uppe på toppen?

Skulle det vara så att du inte orkar packa en matsäck eller inte orkar släpa på den hela vägen upp till Pico de las Nieves så kan du köpa lite enklare förtäring och dryck i den gamla Mercedesbussen som, mig veterligen, allt som oftast står där uppe på utsiktsplatsen ”Mirador Pico de las Nieves”. Den är inte så olik min Mercedesbuss faktiskt och är den i närheten så trött som min är så vågar jag för mitt liv inte spekulera i hur dom fick upp den hela vägen dit. Stackars bil. I bästa fall står den permanent där uppe. Det måste ju ta två dagar att köra upp en sån slö gammal skorv hela vägen dit. Ni som har hängt en del på ön innan och vart runt en del, har ni tänkt på det att det ofta är just gamla Mercedesbussar på dom här platserna på Gran Canaria? Jag har för mig att det är en Mercabuss borta vid Roque Nublo också faktiskt. Det är lite kul. Men stackars bil och stackars den som måste köra upp dom alltså. Herregud! Hoppas dom är turbokonverterade och att dom har en koppling och växellåda som funkar bra…

Mercabussen som säljer dryck och lite lättare förtäring på Pico de las Nieves.

I övrigt så är större delen av Pico de las Nieves en militär väderstation som tillhör spanska försvarsmakten. Det märker man när man kommer upp. Stora områden är liksom inhägnade av höga staket. Men det finns lite stenar och nån mur som man kan sitta och fika på. Och vill man så kan man alltid promenera ner några meter och sätta sig i tallskogen som doftar helt fantastiskt om solen ligger på. Och anledningen till att tallarna är så svarta är för att de har vart med om en eller flera bränder. Och faktum är att dessa tallar brukar kallas för Kanariefur. Det är en endemisk art för Kanarieöarna. Vilket betyder att den här arten är unik för just Kanarieöarna. Och den är lite cool för den har liksom anpassat sig för att bättre stå emot den extrema torkan och de bränder som uppstår här emellanåt. För det första så har den utvecklat väldigt långa rötter som kan leta sig långt ner i marken efter vatten och för det andra så har den utvecklat en bark som är extra tjock och som liksom isolerar trädet för att bättre stå emot skogsbränder. Och för det tredje så har kanariefuren lite längre barr än vanliga tallar och dom här barren är jätteviktiga för dom fungerar som fuktinsamlare. För det är nämligen så att tallen kan absorbera fukt från moln och dimma via barren. Det du! Och efter en brand kan kanariefuren ofta återhämta sig genom att skjuta nya skott från stammen och det är såvitt jag förstår en ganska ovanlig egenskap bland tallarter. Dom här tallarna växer oftast på mellan 600 och 2000 meters höjd och är så klart viktiga för binda jord och minska erosion.

Dom svarta brända tallarna på Gran Canaria.

Gran Canaria har problem med stora bränder som sprider sig ibland. Så tänk på det om ni är i naturen. Kasta inte fimpar i naturen och gör inte upp eld och sånt. Det är så otroligt torrt och det behövs inte mycket för att det ska sprida sig och bli en total katastrof.

Finns det snö på snötoppen Pico de las Nieves på Gran Canaria?

Ja faktum är att det inte sällan faller snö på toppen av Pico de las Nieves på vintrarna. Tyvärr har jag aldrig fått se det med egna ögon men enligt utsago ska det va så populärt bland lokalbefolkningen att polisen brukar spärra av stora delar av berget när så sker. För ni vet ju vilket kaos det brukar bli i våra skandinaviska hemländer när första snön faller. Mmm tänk då att du ska ha ett par hundra eller ett par tusen spanjorer med sommardäck och noll snövana sladdandes runt där uppe på nästan 2000 meters höjd i sina små kärror. Det är en ganska dålig kombination skulle jag säga. Än värre om man ger sig upp med motorcykel för att beskåda vitmöglet. Nej men däremot brukar man kunna se det på nyheterna. Det kändes jäkligt underligt att sitta i 27 graders värme nere vid havet i söder och se hur polisen står och leder bort trafik iklädda tjocka jackor och mössor i snöyra bara 40 kilometer norrut. Men där har vi ju faktiskt ett typexempel på hur extrema mikroklimaten kan vara här på ön. Det är rätt otroligt alltså.

Polis spärrar av vägen upp till Pico de las Nieves. Noter jackorna och mössorna. Foto: Cabildo de Gran Canaria

Faktum är att man back in the days grävde ut stora tunnlar eller brunnar i bergssidan uppe vid Pico de las Nieves som man sen använde för att spara snö och is som man sen använde till mediciner, för att kyla mat, religiösa ceremonier och liknande. Och dom här groparna va ju så klart strategiskt placerade på bergets norrsida där solen har som minst påverkan. Och det här pysslade man faktiskt med i flera hundra år och det va faktiskt så att snö och is blev så efterfrågat att det skedde en regelbunden handel med det under 1800-talets början. Snö och is va alltså big business och människor transporterade vitmöglet från bergstoppen ner till städerna där den sen användes. Det ska ju sägas att det här så klart inte är något unikt för Gran Canaria utan snarare en gammal strategi som använts flitigt i medelhavskulturer och man tror att tekniken kom till Kanarieöarna via kolonisatörerna som hade liknande tillvägagångssätt i Andalusiens berg.

Ett foto på en snöbrunn. Foto: Cabildo de Gran Canaria

Snön plockade man först för hand i korgar och sen öste man ner det i brunnarna där snön sen pressades till block i olika lager i brunnen. Mellan blocken la man halm och längst ner i brunnen va det stenar så att smältvattnet kunde rinna undan och ledas ut via dräneringshål. Och på det här viset kunde man faktiskt spara snöblocken i upp till hela två år och sälja massvis med snö på somrarna efter att man transporterat det vita guldet i säckar av skinn ner till staden med hjälp av djur. Och ni vet ju hur det är. Cerveza, dvs öl, säljs i cervezeria, pan, dvs bröd, säljs i panaderia så självfallet såldes nieve, dvs snö, i vad man kallade för Nevería. Vad annars liksom? Och faktum är att Neverían låg på baksidan av Katedralen i Las Palmas mellan 1694 och 1866.

Ska du ändå upp till Pico de las Nieves så kan du ju passa på att stanna till och kika på dom här snöbrunnarna vid Pozo de las Nieves. Jag lägger så klart ut en länk på GranCanariaPodden.se under det här avsnittet.

Länk till snöbrunnarna: https://maps.app.goo.gl/FhRniG8BbpnAQCaN8

Hur tar man sig till Pico de las Nieves då?

Cykla till Pico de las Nieves på Gran Canaria

Ja hur tar man sig till bergstoppen ovan molnen som en gång va Gran Canarias högsta punkt? Ja det beror lite på hur man är lagd. Det finns dom som cyklar upp för egen maskin men jag är relativt övertygad om att dom inte är mänskliga utan snarare ljusgröna på insidan och ursprungligen från en annan galax. Men det går. Så är du lagd åt det hållet eller också är ljusgrön på insidan så kan du ju prova. Det är säkert jättejobbigt men det brukar ju spandexmaffian tycka om. Har jag förstått det rätt när jag pratat med cyklister här på ön så verkar det som att stigningen är lite av en kändis inom cyklistvärlden. Enligt climbfinder.com så är sträckan Maspalomas – Pico de las Nieves den tredje tuffaste stigningen på Gran Canaria och så klart den med mest höjdmeter. Det är även den åttonde längsta stigningen i Spanien. Mmm där har ni alla cyklister där ute. Den brantaste backen har 11,8% lutning. Jag hoppas det räcker!

Om inte så får du cykla från Telde till Pico de las Nieves istället. Den sträckan är rankad som den jobbigaste stigningen på Gran Canaria. Kudos till alla er som ger er på det här. Ni har min ödmjukaste respekt för alltid. Jag lägger upp en länk till cykelsträckan på GranCanariaPodden.se under det här avsnittet så hittar ni det där.

https://climbfinder.com/en/climbs/pico-de-las-nieves-telde

Men cykling är ju lite kul och jag skulle faktiskt kunna tänka mig att cykla mer på Gran Canaria. Men allra helst mountainbike egentligen. Jag gillar att vara ute i spenaten när jag sitter på cykel. Jag har ju lite vänner och bekanta som cyklar en del. Jag kanske borde hänga med dom mer…

Bil till Pico de las Nieves på Gran Canaria

Annars kan man så klart ta bilen eller en scooter eller en motorcykel upp. Vägarna är bra skulle jag säga. Dom är ju ganska bra nästan överallt på ön skulle jag vilja påstå och om jag inte minns fel så är det asfalterat hela vägen upp till toppen. Kör man från Maspalomas så tar det enligt Google ca 1 timme och 7 minuter om man kör motorvägen GC1 upp till Ingenio och sen vidare inåt landet. Sträckan är bara runt 58 kilometer men jag betvivlar starkt att det går så fort så jag skulle lätt lägga till typ en 30 minuter för att vara på säkra sidan.

Bil till Pico de las NIeves via Ingenio. Foto: Google Maps.

Vill man inte köra motorväg så kan man ju köra rakt norrut från Maspalomas förbi Fataga, San Bartolome de Tirajana, Ayacata och göra som en liten halvcirkel där uppe vid mitten av ön. Då ska det, enligt Google då, ta 1 timme och 22 minuter men jag skulle snarare säga att det tar runt 2 timmar. Om inte 2,5 timmar. Det är bara 48 kilometer men med tanke på hur kringelkrokiga vägarna är så går det ju inte fort.

Bil till Pico de las Nieves via Fataga och Ayacata etc. Foto: Google Maps.

Vandra till Pico de las Nieves på Gran Canaria

Identifierar man sig som Norrman så vill man förmodligen promenera upp till toppen och då ska det finnas ett gäng vandringsleder som man kan prova. Bland annat så går det en vandringsled från Cruz de Tejeda (som i sig är jättemysigt) hela vägen till Pico de las Nieves. Det är en promenad på 7,7 kilometer. Och det låter ju inte så farligt MEN då ska man komma ihåg att man startar på runt 1500 meter över havet och promenerar upp till nästan 1950 meter över havet så det är väl ingen ”walk in the park” så att säga. Men faktum är att jag är riktigt sugen på att prova gå den sträckan. Jag tror bannemig att jag ska planera in den någon gång i vinter. Jag lägger ut en länk under det här avsnittet på GranCanariaPodden.se på den rutten som jag har tänkt gå. Så skulle du va nyfiken på att vandra lite så hittar du den alltså där.

https://es.wikiloc.com/rutas-outdoor/pico-de-las-nieves-cruz-de-tejeda-17869951

Utöver cykling, vandring, bil och motorcykel så finns det så klart guidade turer som man kan köpa och då ingår ju transport dit och hem.

Vad ska man ta med sig om man bestämmer sig för att besöka Pico de las Nieves?

Ja som du säkert förstår så kommer det sannolikt inte att vara några 27 grader i skuggan där uppe på snötoppen så du tar med fördel med dig lite extra kläder. Kanske ett par byxor och en tröja eller kanske till och med en tunnare jacka om du är frusen av dig. Och som vanligt när man är på äventyr på Gran Canaria så skadar det inte att ta med sig vatten och lite mat. Och glöm för bövelen inte en hatt eller keps och att smörja nosen med solkräm.

Såååå mina vänner. Då hoppas jag att jag har besvarat frågan huruvida det är värt besväret att besöka snötoppen Pico de las Nieves på Gran Canaria och jag hoppas att ni känner er lite inspirerade att ge er ut i den vackra spenaten här på ön.

Glöm för bövelen inte att följa Gran Canaria Podden på Spotify, Apple Podcasts eller vilken podcastspelare du nu använder i telefonen. Då får du ju en liten notis i luren när nästa avsnitt släpps och det är ju smidigt så det förslår.

Ekonomin i världen är fortfarande relativt ostabil och många brottas med höga räntor och elräkningar där ute. Så, varför inte skriva upp dig på Gran Canaria Poddens Nyhetsbrev som snart kommer ut igen och som är fullspäckat av rabatter här på ön. Det är självklart helt gratis och du hittar det på www.grancanariapodden.se/prenumerera

Och sitter du som lyssnar och tänker att det nu jäklar är dags att börja lära sig spanska språket så surfa då din på www.grancanariapodden.se/spanska. Där tipsar jag om lite olika pedagogiska verktyg som man med fördel kan använda sig av för att lättare lära sig språket. Jag har också varit nybörjare en gång i tiden så jag vet hur det är att lära sig ett nytt språk i vuxen ålder. Men det är verkligen aldrig försent och jag ska säga det att det är väldigt häftigt hur hela latinovärlden öppnar upp sig när man väl lärt sig spanska. För att inte tala om hur mycket bättre upplevelsen av Gran Canaria blir. Och människor här uppskattar verkligen när vi turister har ansträngt oss lite för att faktiskt lära oss språket lite. Så gör så, surfa in på www.grancanariapoden.se/spanska och sätt igång idag så kanske du kan prata med lokalbefolkningen nästa gång du kommer hit.

Tack för att du har lyssnat på veckans avsnitt av Gran Canaria Podden, du är mjölken. Glöm aldrig det!

Ok amigos, que tengan un buen dia.

Hasta luego.

Ciao!

Vill du hjälpa Putte att hålla Gran Canaria Podden flytande?

Extramaterial

Jag gjorde en kärlekslåt som handlar om Pico de las Nieves tillägnad detta poddavsnitt. Vad tycks?