”Calima” på Gran Canaria och varför den är farlig

Lyssna på avsnittet via Spotify:

Lyssna direkt via webbläsaren eller ladda hem avsnittet:

Idag tänkte jag besvara frågan vad ”Calima” är för någonting här på Gran Canaria. Och om du, liksom jag, bor här så har du säkerligen koll på detta redan men är du turistare så har du kanske aldrig hört talas om den fruktade ”Calima” som likt Mårran besöker ön lite då och då.

När man hör ordet Cali så är det säkert många som drar sig till minnes den gamla Indiana Jones-filmen ”Temple of Doom” och scenen när den karismatiske prästen Mola Ram kör sin näve genom bröstkorgen på en man och sliter ut hans hjärta samtidigt som han ropar ut ”Kali Ma Shakti De”.

Jag kan på en gång avfärda att det har något som helst att göra med varken Indiana Jones eller kanibaliska riter eller mumintrollet att göra. Tvärt om kanske man skulle kunna säga faktiskt!

Frågan är alltså: vad är egentligen ”Calima” på Gran Canaria, varför bör man hålla koll på när den kommer och hur undviker man den?

Om detta ska vi snart bli varse!

Vad är egentligen Calima på Gran Canaria?

Calima är ett meterologiskt fenomen som inträffar flera gånger per år på Gran Canaria. Det kan uppstå när som helst på året men tenderar att vara som starkast på vinterhalvåret. Ett fenomen som är  så potent att det ibland hindrar flygplan från att lyfta.

Slarvigt skulle man kunna säga att Calima är varma vindar eller en sandstorm som drar in från Saharaöknen i Afrika. Trevligt tänker du. Varma vindar måste ju vara supernice, speciellt på vinterhalvåret. Ja det är det ju så klart. Men, det drar ibland med sig en dis eller dimma som främst består sand och damm. Ibland är diset så tjockt att allt ser ut att utspela sig bakom ett sepiafilter. Detta beror på att luften är full av extremt små torra partiklar.

Inte sällan blir luftkvaliteten försämrad på grund av det här diset. Förutom att bilar, gator och hus blir fulla av sand och damm så kan faktiskt ens egen hälsa påverkas av det.

Calima på gran canaria
Sandstorm eller ”Calima” på Gran Canaria

Vilka symptom kan man få av en sandstorm a´la Calima?

Det är inte ovanligt att man kan få hosta, andningsproblem, nästäppa eller ögonirritation på grund av Calima. Hur jobbiga symptomen blir beror så klart på hur intensiv Caliman är, hur känslig man är och hur mycket man exponerar sig för den.

Jag är i allmänhet inte särskilt känslig och jag är inte allergiker eller astmatiker men jag har ändå känt av Caliman när den vart. Och då har den än så länge inte vart särskilt intensiv heller. Så det säger ju en del. Jag fick hosta och slembildning i halsen.

En kompis som är astmatiker fick samma symptom fast lite värre och dessutom fick han en irritation i ögonen som va rätt besvärlig.

Hur skyddar sig man mot Calima?

Får du symptom som är jobbiga och du misstänker att det beror på Calima så är det absolut enklaste sättet att inte exponera sig för den genom att vara inomhus med stängda dörrar och fönster. Det kan ju tyckas supertråkigt om man är här på semester för att njuta av vädret.

Om du inte vill hålla dig inomhus så kan du prova att ha ansiktsmask på dig hela tiden när du är utomhus. Du kommer att få en ganska charmig solbränna i plytet men vad gör man inte?

Att idrotta utomhus är något som myndigheterna här rekommenderar att man avstår från under Calima. Och detta rekommenderar dom även om Caliman är relativt svag. Under min tid här så har Caliman aldrig vart särskilt intensiv men ändå rekommenderade myndigheterna att man skulle avstå från utomhusidrotter.

Får du irritation i ögonen så kan du prova att bära solglasögonen lite mer frekvent än vanligt.

Myndigheterna rekommenderar även att man dricker vatten kontinuerligt och att man rengör ytor med en fuktig trasa.

Calima på Gran Canaria
Sandstorm a´la Calima på Gran Canaria

Hur uppstår en sandstorm a´la Calima?

För att en Calima ska kunna uppstå så måste två meterologiska fenomen samexistera. För det första måste det storma i Sahara och för det andra måste det finnas en sydlig eller östlig vind.

Caliman på Gran Canaria håller oftast i sig 3-5 dagar och intensiteten är oftast störst de första dagarna för att sen avta gradvis. Ibland blir Caliman så intensiv att sikten blir avsevärt försämrad och det här kan leda till att Flygplan kan få problemmed  att lyfta och landa.

En fördel med Caliman, förutom de varma vindarna då, är att soluppgångar och solnedgångar kan bli helt galet häftiga när detta fenomen utspelar sig. Särskilt om det är en intensiv sådan. De små partiklarna i luften gör att det ser ut som att man har ett enormt sepiafilter framför sig och när solens strålar bryts i partiklarna uppstår en rätt häftig effekt.

Hur håller man koll på Calima?

Det viktigaste, skulle jag säga, är att hålla lite koll på hur bra luft kvaliteten är. Kommer det en sjukt intensiv Calima så att sikten försämras så kommer du att märka det vare sig du vill eller inte. Men de lite mildare varianterna märker man inte visuellt. Därför kan det vara bra att ha en app som visar hur luftkvaliteten är i området man vistas i.

Själv har jag laddat hem en app som heter AirVisual. Den är är rätt smutt för den lägger sig som en liten siffra bredvid klockan högst upp på telefonen. Siffran indikerar hur bra luftkvaliteten är i området just nu. Närmsta mätstationen från Maspalomas sett tycks finnas någon kilometer upp längs kusten i svenskbyn San Augustin.

Rent krasst kan man säga att mätvärden mellan:

0-50 är BRA

50 – 100 är Ok

100 – 150 är ohälsosamt för känsliga grupper

150 – 200 är ohälsosamt

200 -300 är väldigt ohälsosamt

300 – 500 är farligt

Vad jag sett hittils så är luftkvaliteten här på runt 25-30. Oftast under 50 iaf. Det är ungefär samma nivå som vi har i Stockholm. När jag tittar på luftkvalitetsrapporten en vecka framåt nu så ser jag att vi hade runt 15 idag å att vi kommer att ha runt 40 imorgon. All good. Men på lördag sticker den upp över 160, samma på söndag. Och på måndag är den uppe i över 180 för att sen sjunka sakta men säkert under tisdagen och onsdagen igen. Så där har vi ett typexempel på hur en Calima kan komma och gå under ett par dagar.

Jämför detta med Deli i indien som toppar rankinglistan idag med strax över 238 idag. Dvs väldigt ohälsosamt. De ligger nästan alltid på nivåer som är ohälsosamt eller väldigt ohälsosamt.

Och med det mina kanariefåglar så hoppas jag att jag har svarat på frågan vad Calima är, varför man ska ha lite koll på den och hur man undviker den.

Glöm inte att följa podden i din podcastspelare eller Spotify så att du får notiser om när nya avsnitt släpps!

GranCanariaPodden finns även på Facebook så gå gärna in och följ oss där. Jag kan även rekommendera grupperna:

Gran Canaria Gruppen

Gran Canaria Köp och Sälj

Företagare på Gran Canaria

Har du några frågor om Gran Canaria eller podden eller är intresserad av att sponsra podden så hör gärna av dig till putte(snabela)grancanariapodden.se

Ok hasta luego amigos, que tengan un buen dia. Nos vemos pronto!

Ciao!