För att spela upp avsnittet direkt i din webbläsare eller ladda ner avsnittet:
För att spela upp avsnittet på Spotify:
Hola señores y señoras och välkomna till avsnitt 9 av Gran Canaria Podden. Jag som styr den här skutan heter som vanligt Patrik ”Putte” Appelquist och jag hoppas att ni har det bra där ute i stugorna. Oavsett om ni sitter i en bungalow i San Augustin eller om ni sitter i en timmerkåk i Karlstad.
Själv har jag det kanon här i bergen norr om Maspalomas men vi lider fortfarande lite av sviterna efter regnstormen Hermine som drog in här för någon vecka sedan. För er som inte hört den storyn så kan ni lyssna på avsnittet av Gran Canaria Podden som heter ”Storm och 250mm regn på Gran Canaria”. En riktigt blöt historia med tanke på att det inte hade regnat så mycket på Gran Canaria på typ 60 år!
Internet är fortfarande ostabilt på sina håll så emellanåt rör jag mig mellan vänner och bekanta för att koppla upp mig. Det är aningen stressigt eftersom jag är beroende av internet för att sköta mitt jobb. Än så länge har det gått bra men det hade vart skönt att slippa oroa sig för om internet ska funka när man vaknar på morgonen eller ej.
Ger man dricks på Gran Canaria?
Idag tänkte jag att vi skulle ta och prata om något så läskigt som pengar. Vi ska inte prata om vad vi tjänar för det är ju som ni alla vet lite av en dödssynd i Sverige. Vi ska inte utmana ödet i onödan! Nej vi ska prata om vad andra tjänar. Eller kanske HUR dom tjänar sina pengar. Jag pratar om människor på Gran Canaria som jobbar inom serviceyrken där ”dricks” ofta utgör en del av deras inkomst.
Dagens fråga är: Ger man dricks på Gran Canaria?
Och om detta mina vänner, ska vi snart bli varse!
Varning utfärdas
Innan vi drar igång så tänkte jag att det kan va på sin plats att utfärda en liten varning till alla lyssnare som vet med sig att de har lättkränkthetstendenser. Folk i högsta riskgruppen, dvs män i 50-60-års åldern rekommenderas att ta sin hjärtmedicin alternativt sin valium eller få en stor varm kram av sin bättre hälft INNAN de fortsätter lyssna på detta avsnitt.
Det KAN nämligen vara så att jag snart kommer med en rejäl känga till svensken som folkslag och det finns en stor risk att jag kommer att påstå saker som ingen svensk vill höra eller känna igen sig i.
Bomben
Känner du hur pulsen stiger? Har du knytit näven i fickan än? Har du åtminstone börjat skriva på klagomailet till den där fräcka jäveln Putte som far med osanning i Gran Canaria Podden? Bra då kan vi gå vidare. Nu släpper jag bomben, här kommer kängan:
Kort och gott; vi svenskar är ena snåla jävlar som är skitdåliga på att ge dricks eller ”propina” som det heter på spanska.
Nej men tyvärr är det så. Och ja jag pratar så klart i generella termer och självklart tror jag väl inte att någon som lyssnar på Gran Canaria Podden är dålig på att ge dricks!
Men tyvärr har vi svenskar ett ganska dåligt rykte om oss när det kommer till just det här med dricks. Vi ÄR dåliga på det och vi får bara ta den kritiken för vad det är. Vi får svälja stoltheten och bara hacka i oss den bittra sanningen.
Till svenskens försvar
Men till svenskens försvar så har vi ju inte alls samma drickskultur i Sverige som man ofta har utomlands. I många länder har folk så låg minimilön inom restaurang att det i princip är obligatoriskt att man lämnar mellan 5-15% i dricks. USA har enligt Forex den högsta dricksprocenten. Där förväntas man ge 15-20% i dricks. Men där har de också en minimilön på strax över 3 dollar per timme.
Det finns en myt som man ofta hör att svenskar drar till med. Ni har säkert hört den också. Meningen ”äh dricksen ingår i notan”. Och det är faktiskt inte för inte som många svenskar tänker så. Det va faktiskt så det fungerade i Sverige fram till 1993 och det va så man ofta avlönade sin serveringspersonal. Men sen såg facken till att anställda inom servering fick fast lön istället. Men trots detta verkar det som att myten om att ”dricksen ingår i notan” lever kvar – både när vi är i Sverige och när vi är utomlands.
Men i vissa länder fungerar det precis som det gjorde förut i Sverige. Dvs att serviceavgiften är pålagd på notan. Om jag inte missminner mig så är det vanligt i Frankrike och England. Där kan man se en rad på kvittot som säger något i stil med ”service charge”. Här får man själv hålla lite koll på notan. Skulle det vara inkluderat så behöver man självklart inte dricksa ännu mer. Men va servicen väldigt bra och maten väldigt god så finns det ingen anledning att man inte skulle slänga fram några extra euro.
Så med det sagt. Vårt lite skamfilade rykte, skulle jag säga, beror på okunskap och gamla myter som håller sig vid liv. Det vi får ta med oss är att dricks fungerar olika i alla länder och man må bara läsa på lite innan man ger sig iväg.
Hur funkar det med dricks på Gran Canaria då?
Ja det funkar lite olika beroende på vilken bransch vi pratar om men eftersom vi tidigare har pratat om restaurangbranschen så tänker jag att vi fortsätter med den och avslutar med lite andra branscher.
Till att börja med så funkar det här ungefär som i Sverige inom restaurangbranschen. Man har grundlöner som ska vara tillräckligt för att kunna leva på, man förväntar sig därför inte dricks och kommer inte tycka att du är en snål jävel för att du inte ger dricks men man uppskattar det så klart om man skulle få det.
Jag har än så länge aldrig fått ett kvitto från en restaurang där det står att de själva har lagt på en serviceavgift men jag har hört att det kan hända så skulle notan bli lite större än tänkt så kan det vara värt att inspektera kvittot.
En annan anledning som kan göra att notan blev lite större än du tänkt dig är att restauranger inte sällan anger sina priser ex moms i menyer och i sin marknadsföring. Så här gör de så klart för att det ska se ut som att det är billigare och på så vis locka kunder. Ibland går det att läsa på menyn om priserna är inklusive moms eller exklusive moms.
Står det på spanska så står det ”IVA incluido” om momsen är inräknad eller ”IVA no incluido” om momsen inte är inräknad.
Står det på engelska så står det ”VAT included” om momsen är inräknad eller ”VAT not included” om momsen inte är inräknad.
Tittar du på kvittot så finns det en rad där det står IGIC följt av 7% följt av vad momsen blev för kalaset. Det är lätt hänt att man tror att detta är en serviceavgift som dom lagt på men så är det alltså inte. Det är momsen.
En annan anledning som kan göra att notan blev aningen högre än förväntat är för att de ibland lägger på en euro eller två om du tackat ja till bröd till maten. På ett sätt bra tycker jag. Det blir mer hållbart så. Jag kan bara tänka mig hur mycket bröd som kastades förr bara för att det hade stått på ett bord utan att någon åt av det.
Om nu ingen förväntar sig dricks och det är helt frivilligt att dricksa. Ska man dricksa eller ej?
Jag skulle säga att det är helt upp till var och en och ens egna ekonomiska situation. Ingen kommer tycka att du är en snål jävel för att du inte dricksar här men alla kommer uppskatta det som fasen om du gör det. Med tanke på hur låga minimilönerna är inom restaurangbranschen här så kan dricksen bli ett bra extra tillskott som gör skillnad.
Tumregeln är: hade du en riktigt trevlig upplevelse, servicen va bra och maten god – dricksa! Att dricksa 10% har vi skandinaver råd med. Särskilt när vi är på semester.
Va inte maten god eller servicen undermålig – ja tro mig det händer väldigt ofta här på södra delen av ön – dricksa inte. Spanjorer och kanarier dricksar sällan. Kanske för att de vet att de som jobbar inom restaurang har okey minimilöner och kanske för att de själva inte tjänar så fett.
Människor som jag känner som är från Tyskland, Spanien, Sverige och Norge osv som bor lite mer permanent här på ön brukar dricksa lite mindre. Vissa dricksar ingenting men de flesta dricksar kanske 5% i alla fall.
Men hörrni, att jobba inom serviceyrken är ofta stressigt och inte sällan tungt. Grundlönerna är ofta relativt låga och tyvärr har människor inom dessa yrken fått det svårare och svårare att få dricks eftersom fler och fler betalar med kort eller appar. Med det sagt så är min uppmaning; dricksa så ofta ni kan!
Ger man dricks inom andra branscher?
Okey, det va hur det funkar på restauranger. Men hur funkar det inom andra områden så som om man bara köper en kaffe, eller när man åker taxi eller går till frisören osv?
Ja vi tar en sak i taget:
Kaffe / tapas / sandwich
Köper du bara något litet typ en kaffe, en tapas eller sandwich så kan man gott avrunda uppåt till närmsta euro alternativt lämna 20-50 cent i dricks. Detta gäller så klart bara om du sitter vid ett bord och äter. Köper du över disk för att ta med dig så dricksar du ingenting.
Taxichauffören
Taxichauffören förväntar sig inte någon dricks men det är vanligt att man avrundar upp till närmsta euro i alla fall.
Frisören
Frisörer tjänar inte jättemycket pengar och kutymen är att ge 1-2 euro extra i dricks. Många bäckar små här också.
—
Och med det mina vänner så hoppas jag att jag har besvarat på frågan huruvida man ger dricks på Gran Canaria. Jag som spelar in den här podden heter patrik putte appelquist och vill du se mer av mitt liv på gran canaria så kan du följa mig på instagram. Där heter jag @puttepaluffen.
Gör som många andra har gjort och välj att följa podden på Spotify eller i din podcastspelare så att du alltid får en notifikation när nya avsnitt släpps.
Gå gärna in och följ Gran Canaria Podden på Facebook där vi snackar om allt som rör vårt älskade Gran Canaria.
Jag kan även rekommendera Gran Canaria-grupperna:
Har du några frågor om Gran Canaria eller podden eller är intresserad av att sponsra podden så hör gärna av dig till putte(snabela)grancanariapodden.se
Nu ska jag dra på mig badbyxorna och hänga i poolen en stund!
Ok amigos, que tengan un buen dia.
Hasta luego!